Wat is een scriptie?

Op zowel het hbo, als het wo hebben studenten te maken met het schrijven van een scriptie in de afrondingsfase van hun studie. Alhoewel bijna alle opleidingen scripties moeten schrijven, kunnen deze onderling nog weleens verschillen. Zo is een wo scriptie wetenschappelijk en een hbo scriptie praktisch ingestoken. Dit is bovendien het grootste verschil tussen de twee soorten scripties.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Daarnaast schrijft een hbo-student zijn of haar scriptie altijd in opdracht van een bedrijf. Dit kan voor sommige studenten betekenen dat zij daarnaast ook meewerken binnen het bedrijf. Van deze student wordt geacht dat zij een praktijkgericht probleem onderzoeken, zodat het afstudeerbedrijf aan het einde van de stage als het ware een adviesrapport kan ontvangen. Een hbo scriptie bestaat dus uit een onderzoeks- en adviesrapport.

Waarom moet een scriptie geschreven worden?

Elke opleiding heeft in het hoger onderwijs het aanleren van een academische denkhouding als doel. Op deze manier wordt de student klaargestoomd voor het correct uitvoeren van onderzoeken. Hogescholen en universiteiten hebben mogelijk verschillende doelstellingen, maar de uiteindelijke essentie van een scriptie is het kijken of de student klaar is om de rol van onderzoeker in het werkveld aan te nemen.

Tijdens de schoolcarrière word je blootgesteld aan studiestof die gebaseerd is op erkende en afgeronde onderzoeken. Naast het ontvangen van veel informatie, wordt er vaak ook vanuit de school verwacht dat de student een rapport of essay schrijft. Bij wo studies wordt er bijvoorbeeld van studenten verwacht dat zij een reeds uitgevoerd onderzoek lezen en bekritiseren/ beoordelen.

Waar gaat een scriptie meestal over?

Zoals eerder benoemd, kan de insteek van een scriptie van een hbo- en wo-student nog weleens verschillen. Zo is hbo heel praktisch en geschreven vanuit een opdracht van het afstudeerbedrijf en is een wo-scriptie altijd wetenschappelijk. Het kan over van alles gaan, al wordt er vaak wel verwacht dat er voor een actueel onderwerp gekozen wordt. Zeker met hbo-studies zijn de afstudeer vraagstukken vaak actueel.

De beginfase is hoe dan ook abstract. Je weet niet zo goed waar je moet beginnen en hebt alleen een idee waarover jouw onderzoek moet gaan. Het komt daarom ook voor dat het vraagstuk in de eerste fases op basis van onderzoeken nog weleens wordt aangescherpt. Het is daarom handig om je altijd in te lezen binnen het onderwerp. Dit doe je door literatuuronderzoek te doen en je eventueel bezig te houden met desk- en field research. Op deze manier krijg je het onderwerp beter in kaart en weet je waar mogelijke kansen voor jouw onderzoek liggen

Scriptietips

Om het allemaal een beetje overzichtelijker te maken, hebben we hier handige scriptietips die je helpen bij het schrijven van je scriptie. Of je nou benieuwd bent naar de meest gemaakte fouten tijdens het schrijven van een scriptie of hoe je het onderwerp moet kiezen en afbakenen, wij hebben het allemaal onderzocht en uitgeschreven voor je. Neem gerust een kijkje en laat je verrassen!

ScriptieMaster

Bij ScriptieMaster staan meer dan 170 scriptiebegeleiders voor jou klaar. Zij kunnen jou begeleiden op het gebied van onder andere structuur, spelling, zinsopbouw of bijvoorbeeld statistiek programma’s. ScriptieMaster heeft voor elke student de passende begeleider die jou maar al te graag over die streep trekt! 1-op-1 begeleiding op locatie of juist via het internet, alles kan! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan en wij helpen je op weg naar je diploma!

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden