Een goed scriptieonderwerp? Dat doe je zo!

Benieuwd hoe onze begeleiders jou kunnen helpen bij het kiezen van een interessant en goed afgebakend onderwerp?

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Scriptie onderwerp kiezen en afbakenen: less is more

Als je de actiepunten uit Kickstart in je scriptie hebt uitgevoerd, weet je nu precies wat de (wetenschappelijke) vereisten van jouw scriptie zijn. Maar waar moet jouw scriptie over gaan? Welk scriptie onderwerp is leuk genoeg om je er een half jaar in te verdiepen? Er zal namelijk een punt komen waarop je zelfs tijdens het tandenpoetsen over jouw scriptie nadenkt. Dat kan dan maar beter een onderwerp zijn waar je blij van wordt! In dit blog zal ik stilstaan bij het belang van een goed afgebakend onderwerp en daag ik je uit om zelfs nog kleiner te gaan.

Laat je inspireren

Het kiezen van een scriptie onderwerp brengt verschillende reacties teweeg. De één maakt jubelend een keuze voor een eigen onderwerp (“oh, de vrijheid!”) en de ander slaat dicht uit angst een verkeerde keuze te maken (“Ja maar…”), of gaat ten onder aan keuzestress nu alles (ALLES!) mag. Daarom vind je hier wat tips om je op weg te helpen bij de zoektocht naar een onderwerp.

scriptieonderwerp-afbeelding

Actualiteiten

Welke trends en nieuwsfeiten trekken jouw aandacht? Zit er iets tussen waar je meer over wilt weten? Het voordeel van een onderwerp gebaseerd op de actualiteit is dat er een grote kans is dat het scriptie onderwerp maatschappelijk en wetenschappelijk relevant is.

Onderzoeksaanbevelingen

Wetenschappers geven aan het eind van hun papers, boeken en essays voorstellen voor een vervolgonderzoek. Deze suggesties zijn gegarandeerd wetenschappelijk relevant. Let wel op dat je recente artikelen leest, anders loop je het risico dat een andere wetenschapper je al voor is geweest. Controleer dus altijd of de suggesties al achterhaald zijn of niet.

Werkveld

Heb je de ambitie om in een bepaald werkveld of bij een specifiek bedrijf terecht te komen? Ga dan eens na welke scriptie onderwerpen in dat werkveld aandacht krijgen. Als je daar een onderwerp uit kiest, kun je tijdens je afstuderen al expert worden op dat gebied.

Promoveren

Ben je van plan om te promoveren? Dan is het handig om een scriptie onderwerp te kiezen dat later uitgebreid kan worden naar een promotie-onderzoek. Interesse is hierbij essentieel. Een half jaar met een onderzoek bezig zijn dat je maar matig interessant vindt, is te overzien. Met datzelfde onderwerp 3 à 4 jaar bezig zijn, is weer een heel andere koek.

Is de keuze al voor je gemaakt? Niet iedereen heeft de vrijheid om zelf een scriptie onderwerp te kiezen. Sommigen van jullie moeten een onderwerp van een lijst kiezen, of je werkt in opdracht van een externe partner. Deze scriptie onderwerpen zijn zelden ver genoeg uitgewerkt om een succesvol afstudeeronderzoek uit te kunnen voeren. Ook bij deze onderwerpen zullen dus nog keuzes gemaakt moeten worden. Lees hieronder hoe je van een globaal onderwerp naar een goed afgebakend onderwerp gaat.

Inventariseer en problematiseer de gaten in onze kennis

Zodra je een globaal scriptie onderwerp gekozen hebt is het allereerst zaak om in kaart te brengen wat er al over dit onderwerp bekend is. Als onderzoeker heb je de taak om gaten in de kennis op te vullen. Je zult dus heel veel moeten lezen om erachter te komen welke kennis leegtes er zijn. Inventariseer daarbij welke van die gaten in de bestaande kennis dusdanig problematisch zijn, dat ze een onderzoek verantwoorden.

Kortom, je moet een aanleiding zien te vinden voor jouw onderzoek. Met de literatuurverkenning kun je al snel jouw scriptie onderwerp specifieker maken. Bijvoorbeeld van trends in E-commerce naar de invloed van trends in E-commerce op offline verkopen. Of van een wetswijziging naar de gevolgen van die wijziging voor een bepaalde doelgroep bijvoorbeeld. Een ander voorbeeld is de komst van een nieuwe vorm van social media naar de invloed daarvan op de onderlinge communicatie van tieners specificeren.

Het succes van een goed scriptie onderwerp: Klein, kleiner, kleinst

Hoe meer je leest over jouw scriptie onderwerp, hoe verder je het onderwerp kunt afbakenen. Mijn advies: hoe specifieker, hoe beter! Dat is eng om te doen. De meeste studenten die ik begeleid heb, zijn bang om te weinig te doen. En dus houden ze hun onderwerp ‘lekker breed’, waardoor ze dreigen te verzuipen in de hoeveelheid werk. Het krap afbakenen van een onderwerp heeft twee grote voordelen:

Hoe smaller je onderzoek, hoe groter de kans dat je iets nieuws ontdekt: Je hebt immers maar een beperkt aantal woorden ter beschikking. Je kunt die woorden gebruiken om heel veel dingen oppervlakkig te bespreken. Of om iets heel kleins helemaal uit te lichten. Ik raad iedereen aan om bij een scriptie onderwerp zoveel mogelijk de diepte in te gaan.

Een klein scriptie onderwerp geeft meer houvast: Hoe specifieker jouw  onderwerp omschreven is, hoe beter je weet wat je moet doen, of wie je moet betrekken en wat vooral niet. Een krap onderwerp geeft dus veel meer houvast. Het loont dus de moeite om wat langer over je onderwerp na te denken in deze fase, zodat je later geen gedwongen en halfslachtige keuzen hoeft te maken. Het is makkelijker om later elementen toe te voegen, dan dat je achteraf elementen moet schrappen en andere elementen alsnog moet gaan uitdiepen.

Plan, Plan, Plan, Actie!

In dit stadium zul je veel moeten lezen. Online surfen, veel doorklikken en in de bibliotheek neuzen. Om te voorkomen dat je hier te veel tijd in stopt, het volgende actiepunt: Sluit jezelf een week op en duik die literatuur in. Aan het eind van de week moet je een afgebakend en onderzoek geschikt scriptie onderwerp hebben, net als een helder geformuleerde aanleiding. Dit is een tijdelijke versnelling of sprint; Een korte, intensieve periode waarin je de basis legt voor de rest van de scriptie en het schrijfproces.

“Sprintje trekken voor je scriptie onderwerp”; Hoe doe je dat?

Sluit jezelf een week op met een duidelijk doel.

  • Zorg dat je overdag niet wordt afgeleid door social media, spontane uitnodigingen van vrienden, stofzuigen en andere triviale dingen;
  • je gaat er (bijvoorbeeld) zes dagen lang van 09.00-16.00u tegenaan;
  • neemt ieder uur een pauze van tien minuten;
  • en halverwege de dag een goede lunch;
  • Om 16.00u is het tijd voor ontspanning;
  • Stel iedere dag doelen, voor wat je bereikt wilt hebben.
 

Een sprintje trekken of versnelling is geen manier van werken die je continu kunt vol houden. Bewaar de versnelling voor onderdelen van de scriptie waar je makkelijk in kunt verzanden. Het is een investering die uiteindelijk tijdswinst moet opleveren. Je doet meer in een korte periode. Na de sprint, ga je weer verder met de duurloop en zijn social media en andere afleidende zaken weer toegestaan.

Tip: “vergeet niet bij te houden welke literatuur je gevonden hebt en hoe je dit kunt gebruiken voor je theoretisch kader. Binnenkort verschijnt er een blog over het ordenen van alle gevonden literatuur, dus houdt de website in de gaten!”

Heb jij al een scriptie onderwerp gevonden waar je blij van wordt? Ik ben benieuwd waar jouw scriptie over gaat en of het je gelukt is nog kleiner te gaan. Je kunt natuurlijk ook altijd een vraag over het schrijven van een scriptie stellen in een reactie!

Marije

Marije

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!