Hulp bij SPSS & Statistiek?
Statistiek en het gebruik van SPSS zijn voor vele studenten de onderdelen van de scriptie, waarbij de meeste onzekerheid ontstaat. Doordat er zoveel verschillende toetsen zijn, is het vaak lastig om gelijk je tijd te besteden aan de juiste toets. Lees hieronder meer over hoe Scriptiemaster je kan helpen bij SPSS & statistiek!
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Voor hbo en wo studenten van alle studies in Nederland
Hulp bij SPSS en statistiek
Statistiek kan een lastig onderdeel van je scriptie zijn, maar hoe dan ook kan je er niet omheen. Wanneer je het statistiek en SPSS gedeelte onder de knie krijgt zorg je dat je uit de door jouw verzamelde data de juiste conclusies kan trekken. Denk je dat je na het lezen van deze blog nog hulp met SPSS en statistiek nodig hebt? Klik dan hier. Maar, lees eerst onze blog verder!
Bij SPSS kom je voor verschillende uitdagingen te staan
Vind je het lastig welke toets je het beste kan gebruiken?
Onze begeleiders kunnen je adviseren welke toets het beste bij jouw onderzoek past. Hierdoor ben jij niet teveel tijd kwijt aan het begrijpen van de toetsen die niet het juiste effect opleveren.
Vind je het lastig om de toets die je nodig hebt te gebruiken?
Na de juiste toets voor je onderzoek te hebben gevonden, moet je deze nog toepassen. Onze begeleiders kunnen je helpen bij het correct toepassen van deze toets, zodat jij je snel op de analyse en resultaten kan richten.
Vind je het lastig om de juiste conclusie uit je resultaten van je toets te trekken?
Ook bij dit punt kan een van onze scriptiebegeleiders jou ondersteunen. Hij of zij kent SPSS van haver tot gort en weet hoe je naar de tabellen en de waardes kan kijken zodat jij inziet wat je resultaten betekenen. Zo kijken jullie samen welke data relevant is voor jouw onderzoek.
Vind je het lastig om de resultaten goed in jouw scriptie te zetten?
Een scriptiebegeleider kan jou helpen om de resultaten uit SPSS zo uit te schrijven dat ze voor de lezer begrijpelijk en relevant zijn. Moeite met validiteit, betrouwbaarheid en representativiteit? Ook de uitleg hiervan is bij ons geen probleem.
Het gebruik van SPSS in je scriptie kent twee fundamentele knelpunten:
SPSS Knelpunt 1:
Achteraf blijkt dat je je onderzoeksvragen niet (allemaal) kunt beantwoorden. Je hebt gegevens verzameld, een analyse gedraaid met SPSS en ergens opgezocht wat de getallen in de tabellen betekenen. Wat blijkt nu? Je kunt de vragen niet beantwoorden met jouw analyse in SPSS… Een vrij fundamenteel probleem dus.
Oplossing:
Bepaal voordat je met je ‘echte’ gegevens gaat rekenen of je wel de juiste data hebt en of de methode die je hebt gekozen ook een antwoord kan geven op je vragen. Probeer je methode uit met een test database (vul zomaar wat mogelijke getallen in, laat bijvoorbeeld 3 mensen jouw enquête invullen en ga dan rekenen alsof dat alle gegevens zijn). Je komt er dan snel achter of jouw berekeningen wel of niet uitgevoerd kunnen worden. Werkt alles? Dan hebt je groen licht om meer data te verzamelen (bijvoorbeeld 100+ ingevulde enquêtes).
SPSS Knelpunt 2:
Een tweede knelpunt is bijvoorbeeld wanneer uit je hoofdanalyse in SPSS vreemde resultaten komen. Begin je te snel met de hoofdanalyse (bijvoorbeeld het uitrekenen van je regressiemodel) dan krijg je soms totaal onredelijke resultaten. Het is niet erg als er in SPSS niet uitkomt wat je dacht (als een regressiecoëfficiënt een ander teken heeft of als je geen verschil kan vinden tussen de twee groepen die je onderzoekt). Dat was immers een hypothese die je ging toetsen. Het is daarentegen wel erg (en zonde van je tijd) als jouw resultaten nergens op slaan, of een sterk vertekend beeld geven.
Oplossing:
Bepaal voordat je met je ‘echte’ gegevens gaat rekenen of je wel de juiste data hebt en of de methode die je hebt gekozen ook een antwoord kan geven op je vragen. Probeer je methode uit met een test database (vul zomaar wat mogelijke getallen in, laat bijvoorbeeld 3 mensen jouw enquête invullen en ga dan rekenen alsof dat alle gegevens zijn). Je komt er dan snel achter of jouw berekeningen wel of niet uitgevoerd kunnen worden. Werkt alles? Dan hebt je groen licht om meer data te verzamelen (bijvoorbeeld 100+ ingevulde enquêtes).
Tips voor het gebruik van SPSS in je scriptie:
- Ga niet zomaar op zoek naar verbanden! Je kunt veel uitrekenen met SPSS maar focus op je deelvragen (en je conceptuele model).
- Haal veel informatie uit verkennende (beschrijvende) statistieken. Zijn sommige subgroepen heel klein of groot en waarom dan? Heb je een redelijk gemiddelde, en heb je uitschieters?
- Doe een testrun: maak voordat je een enquête uitzet of een experiment uitvoert, een testrun met een testdatabase (verzonnen getallen of de eerste 5 respondenten). Kijk dan of je stappenplan uitvoerbaar is in SPSS en of je antwoord krijgt op je onderzoeksvragen.
- Knip en plak geen resultaten: plak de output van SPSS, STATA of E-Views niet rechtstreeks in je scriptie. Vaak zijn sommige getallen voor jou niet relevant of wil je meerdere uitkomsten samenvoegen. Maak van de output uit SPSS, STATA of E-Views dus je eigen tabel, in je eigen layout.
- Maak een logboek: schrijf tijdens je analyse in SPSS op wat je doet en wat er uitkomt in een apart logboek. Draai niet blindelings tabellen en grafieken uit! Maar maak bij alles wat je uitdraait een aantekening waarin je aangeeft wat je eruit kan concluderen (dus op welke vraag die tabel een antwoord moet geven).
- Bekijk ook onze tips over statistiek in je scriptie.
Hulp nodig bij SPSS? Vraag nu een gratis adviesgesprek
Voorbeeldvragen waarbij onze hulp bij SPSS kan helpen:
1. Hoe verzamel je de data?
Zodra de vraagstelling helder is, bekijk je samen met een SPSS-begeleider hoe je je data wilt gaan verzamelen. Daarbij wordt gelet op validiteit, betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid: hoeveel mag je echt zeggen aan de hand van je data? Heb je wel gemeten wat je wilde meten?
Als je je gegevens nog moet verzamelen, dan kunnen de SPSS-begeleiders je bijvoorbeeld adviseren over de manier waarop je een vragenlijst opstelt.
2. Wat mag je wel of niet doen met de verzamelde data?
Zodra je data hebt verzameld, bekijk je samen met een van de SPSS-begeleiders wat je daar wel of niet mee mag doen. De SPSS-begeleider kan je laten zien hoe je jouw dataset kunt opschonen en assumpties kunt checken. Ook kunnen we aan de hand van onze hulp bij SPSS uitleggen welke stappen je moet nemen voordat je de data kunt analyseren (o.a. verwijderen missing values, hercoderen, aanmaken schaalscores (of nieuwe variabelen), analyseren van betrouwbaarheid schaalscores, etc.)
3. Hoe voer je statistische analyses uit en hoe interpreteer je de uitkomsten?
Als je eenmaal weet met welke variabelen en welke toetsen je de vragen kunt beantwoorden, dan blijf er vaak weinig werk over.
Vaak start SPSS-begeleiding met beschrijvende statistiek en gaat vervolgens over op inductieve (ofwel inferentiële) statistiek. De SPSS-begeleiders begeleiden je bij statistische toetsen en kunnen je uitleggen hoe je de resultaten kunt interpreteren.
Met scriptiebegeleiding investeer je in je toekomst!
Sinds 2005 zijn al meer dan 10.000 studenten met onze scriptiebegeleiding afgestudeerd
Minder collegegeld
Met onze begeleiding studeer je op tijd af en betaal je dus minder collegegeld.
Eerder salaris
Met jouw diploma op zak ben jij klaar voor een baan, dat betekent eerder salaris.
Ontwikkel jezelf
Door persoonlijke begeleiding ontwikkel je jouw zwakkere punten.
Goed op je CV
Met een goed resultaat heb je een mooi visitekaartje voor op de arbeidsmarkt