Hulp bij SPSS en Statistiek? Wij helpen je verder! Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Hulp bij SPSS en statistiek

   Voor hbo en wo studenten van alle studies in Nederland

   Statistiek en het gebruik van SPSS zijn voor vele studenten de onderdelen van de scriptie, waarbij de meeste onzekerheid ontstaat. Doordat er zoveel verschillende toetsen zijn, is het vaak lastig om gelijk je tijd te besteden aan de juiste toets. Statistiek kan een lastig onderdeel van je scriptie zijn, maar hoe dan ook kan je er niet omheen. Wanneer je het statistiek en SPSS gedeelte onder de knie krijgt zorg je dat je uit de door jouw verzamelde data de juiste conclusies kan trekken. Denk je dat je na het lezen van deze blog nog hulp met SPSS en statistiek nodig hebt? Klik dan hier. Maar, lees eerst onze blog verder! 

   Bij SPSS kom je voor verschillende uitdagingen te staan

   • Vind je het lastig welke toets je het beste kan gebruiken?

    Onze begeleiders kunnen je adviseren welke toets het beste bij jouw onderzoek past. Hierdoor ben jij niet teveel tijd kwijt aan het begrijpen van de toetsen die niet het juiste effect opleveren.

   • Vind je het lastig om de toets die je nodig hebt te gebruiken?

    Na de juiste toets voor je onderzoek te hebben gevonden, moet je deze nog toepassen. Onze begeleiders kunnen je helpen bij het correct toepassen van deze toets, zodat jij je snel op de analyse en resultaten kan richten.

   • Vind je het lastig om de juiste conclusie uit je resultaten van je toets te trekken?

    Ook bij dit punt kan een van onze scriptiebegeleiders jou ondersteunen. Hij of zij kent SPSS van haver tot gort en weet hoe je naar de tabellen en de waardes kan kijken zodat jij inziet wat je resultaten betekenen. Zo kijken jullie samen welke data relevant is voor jouw onderzoek.

   • Vind je het lastig om de resultaten goed in jouw scriptie te zetten?

    Een scriptiebegeleider kan jou helpen om de resultaten uit SPSS zo uit te schrijven dat ze voor de lezer begrijpelijk en relevant zijn. Moeite met validiteit, betrouwbaarheid en representativiteit? Ook de uitleg hiervan is bij ons geen probleem.

   Het gebruik van SPSS in je scriptie kent twee fundamentele knelpunten:

   SPSS Knelpunt 1

   Achteraf blijkt dat je je onderzoeksvragen niet (allemaal) kunt beantwoorden. Je hebt gegevens verzameld, een analyse gedraaid met SPSS en ergens opgezocht wat de getallen in de tabellen betekenen. Wat blijkt nu? Je kunt de vragen niet beantwoorden met jouw analyse in SPSS… Een vrij fundamenteel probleem dus.

   Oplossing: Bepaal voordat je met je ‘echte’ gegevens gaat rekenen of je wel de juiste data hebt en of de methode die je hebt gekozen ook een antwoord kan geven op je vragen. Probeer je methode uit met een test database (vul zomaar wat mogelijke getallen in, laat bijvoorbeeld 3 mensen jouw enquête invullen en ga dan rekenen alsof dat alle gegevens zijn). Je komt er dan snel achter of jouw berekeningen wel of niet uitgevoerd kunnen worden. Werkt alles? Dan hebt je groen licht om meer data te verzamelen (bijvoorbeeld 100+ ingevulde enquêtes).

   SPSS Knelpunt 2

   Een tweede knelpunt is bijvoorbeeld wanneer uit je hoofdanalyse in SPSS vreemde resultaten komen. Begin je te snel met de hoofdanalyse (bijvoorbeeld het uitrekenen van je regressiemodel) dan krijg je soms totaal onredelijke resultaten. Het is niet erg als er in SPSS niet uitkomt wat je dacht (als een regressiecoëfficiënt een ander teken heeft of als je geen verschil kan vinden tussen de twee groepen die je onderzoekt). Dat was immers een hypothese die je ging toetsen. Het is daarentegen wel erg (en zonde van je tijd) als jouw resultaten nergens op slaan, of een sterk vertekend beeld geven.

   Oplossing: Begin met het grondig in kaart brengen van je gegevens door middel van beschrijvende statistieken (gemiddelde, standaard deviatie, minimum/maximum etc.). Hiervoor krijg je niet alleen punten in je scriptie, maar je controleert ook of je gegevens redelijk zijn. Als in je onderzoek naar studiekeuze het minimum van de variabele leeftijd gelijk is aan 3, dan weet je dat er iets mis is (een typefout misschien?). Als de gemiddelde leeftijd in jouw steekproef bij mannen 34 en bij vrouwen 21 is, dan weet je dat je moet nagaan of je wel een representatieve steekproef hebt getrokken (hoe verklaar je anders dat grote verschil?). Met beschrijvende statistiek in SPSS kun je in een vroeg stadium alarmbellen laten rinkelen die je veel tijd besparen in de stappen daarna.

   Tips voor het gebruik van SPSS in je scriptie

   • Ga niet zomaar op zoek naar verbanden! Je kunt veel uitrekenen met SPSS maar focus op je deelvragen (en je conceptuele model).
   • Haal veel informatie uit verkennende (beschrijvende) statistieken. Zijn sommige subgroepen heel klein of groot en waarom dan? Heb je een redelijk gemiddelde, en heb je uitschieters?
   • Doe een testrun: maak voordat je een enquête uitzet of een experiment uitvoert, een testrun met een testdatabase (verzonnen getallen of de eerste 5 respondenten). Kijk dan of je stappenplan uitvoerbaar is in SPSS en of je antwoord krijgt op je onderzoeksvragen.
   • Knip en plak geen resultaten: plak de output van SPSS, STATA of E-Views niet rechtstreeks in je scriptie. Vaak zijn sommige getallen voor jou niet relevant of wil je meerdere uitkomsten samenvoegen. Maak van de output uit SPSS, STATA of E-Views dus je eigen tabel, in je eigen layout.
   • Maak een logboek: schrijf tijdens je analyse in SPSS op wat je doet en wat er uitkomt in een apart logboek. Draai niet blindelings tabellen en grafieken uit! Maar maak bij alles wat je uitdraait een aantekening waarin je aangeeft wat je eruit kan concluderen (dus op welke vraag die tabel een antwoord moet geven).
   • Bekijk ook onze tips over statistiek in je scriptie.

   Hulp nodig bij SPSS? Vraag nu een gratis adviesgesprek

   Tijdens het gratis en vrijblijvend adviesgesprek wordt er samen met een van onze matchmakers gekeken waar jij nu precies tegenaan loopt. Omdat wij een team hebben van 170 ervaren en gespecialiseerde begeleiders verspreid over heel Nederland, kunnen we altijd een passende scriptiebegeleider aanbieden. Uiteraard zijn verschillende begeleiders gespecialiseerd in Statistiek en SPSS zodat jij de hulp kan krijgen die je nodig hebt.

   Voorbeeldvragen waarbij onze hulp bij SPSS kan helpen:

   1. Hoe verzamel je de data?

   Zodra de vraagstelling helder is, bekijk je samen met een SPSS-begeleider hoe je je data wilt gaan verzamelen. Daarbij wordt gelet op validiteit, betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid: hoeveel mag je echt zeggen aan de hand van je data? Heb je wel gemeten wat je wilde meten?

   Als je je gegevens nog moet verzamelen, dan kunnen de SPSS-begeleiders je bijvoorbeeld adviseren over de manier waarop je een vragenlijst opstelt.

   1. Wat mag je wel of niet doen met de verzamelde data?

   Zodra je data hebt verzameld, bekijk je samen met een van de SPSS-begeleiders wat je daar wel of niet mee mag doen. De SPSS-begeleider kan je laten zien hoe je jouw dataset kunt opschonen en assumpties kunt checken. Ook kunnen we aan de hand van onze hulp bij SPSS uitleggen welke stappen je moet nemen voordat je de data kunt analyseren (o.a. verwijderen missing values, hercoderen, aanmaken schaalscores (of nieuwe variabelen), analyseren van betrouwbaarheid schaalscores, etc.)

   1. Hoe voer je statistische analyses uit en hoe interpreteer je de uitkomsten?

   Als je eenmaal weet met welke variabelen en welke toetsen je de vragen kunt beantwoorden, dan blijf er vaak weinig werk over.

   Vaak start SPSS-begeleiding met beschrijvende statistiek en gaat vervolgens over op inductieve (ofwel inferentiële) statistiek. De SPSS-begeleiders begeleiden je bij statistische toetsen en kunnen je uitleggen hoe je de resultaten kunt interpreteren.

   hulp-bij-spss-afbeelding

   Waarom scriptiebegeleiding bij ScriptieMaster?

   Met meer dan 170 scriptiebegeleiders staat er altijd een specialist voor je klaar

   Methode

   • Gratis adviesgesprek

   • 1-op-1 scriptiebegeleiding

   • Op locatie of op afstand

   Voordelen & tarieven

   • Eerder (meer) salaris

   • Minder collegegeld

   • 98% slagingspercentage
   • Betalen in termijnen mogelijk

   Scriptiebegeleiders

   • Scriptiebegeleiding op maat

   • Breed team van begeleiders

   • Haal een hoger cijfer

   • Scriptiebegeleiding bij alle studies in Nederland

   Een selectie van onze Statistiek en SPSS experts

   Heb jij een SPSS expert nodig en ben je benieuwd geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons gerust even via 010 – 714 23 43 of vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

   Dominique

   Scriptiebegeleider - Dominique

   Bedrijfskunde en Vastgoed

   Specialisaties: Bedrijfskunde, Human Resource Management, Real estate management, SPSS en statistiek

   Herman

   Scriptiebegeleider - Herman

   Bedrijfskunde en Management

   Specialisaties: Bedrijfskunde, Human Resource Management, Real estate management, SPSS en statistiek

   Theo

   Scriptiebegeleider - Theo

   Econometrie

   Specialisaties: SPSS, Statistiek, Marktonderzoek, Econometrie, Economie, Marketing en Wiskunde

   Jasper

   Scriptiebegeleider - Jasper

   Bestuurskunde en Statistiek

   Specialisaties: Bestuurskunde, Sportfysica, Data analyse, Beleidsonderzoek, Methoden en technieken en SPSS

   Met scriptiebegeleiding investeer je in je toekomst!

   Sinds 2005 zijn al meer dan 6.200 studenten met onze scriptiebegeleiding afgestudeerd

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00