Plagiaat voorkomen
Je hebt er vast weleens over gehoord: plagiaat. Zonder bronvermelding kan je namelijk niet zomaar de tekst of ideeën van iemand anders gebruiken. Als je een scriptie schrijft, is het daarom heel belangrijk om plagiaat te voorkomen.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Plagiaat voorkomen
Je hebt er vast weleens over gehoord: plagiaat. Zonder bronvermelding kan je namelijk niet zomaar de tekst of ideeën van iemand anders gebruiken. Als je een scriptie schrijft, is het daarom heel belangrijk om plagiaat te voorkomen.
SCRiBBR bijvoorbeeld, biedt de Ephorus plagiaatchecker aan. Hiermee kun je controleren of er delen van jouw tekst moeten worden aangepast om ervoor te zorgen dat je plagiaat voorkomt. Dit wordt namelijk gezien als fraude en is voor opleidingen een aanleiding om je scriptie af te keuren.
Hieronder vind je wat plagiaat precies is en wat de gevolgen zijn als dit in je scriptie wordt ontdekt. Ook wordt benoemt wat je eraan kunt doen om het te voorkomen.
Wat is plagiaat?
Als je bewust of onbewust ideeën of teksten van andere auteurs in je eigen tekst gebruikt zonder een juiste bronvermelding te plaatsen, is er sprake van plagiaat. Dit betekent dat je fraude pleegt. Elke hogeschool of universiteit heeft zijn eigen richtlijnen voor het vermelden van bronnen. Raadpleeg deze richtlijnen goed voordat je je scriptie inlevert, zodat je kunt voorkomen dat je (onbewust) plagiaat pleegt.
Plagiaat is van toepassing op allerlei soorten bronnen, dus niet alleen op boeken en wetenschappelijke artikelen, maar ook op online bronnen, krantenartikelen en verschillende vormen van niet gepubliceerde artikelen. Ook kun je niet zomaar teksten die je zelf eerder hebt gepubliceerd zonder bronvermelding in nieuwe teksten plaatsen.
De gevolgen van plagiaat
Wanneer je opleiding plagiaat in je scriptie constateert, dan wordt je scriptie in de meeste gevallen direct afgekeurd. Om plagiaat te detecteren gebruiken de meeste opleidingen een elektronisch programma, zoals het softwareprogramma Ephorus. In het ergste geval kan je opleiding besluiten je direct het recht te ontnemen om je scriptie nogmaals in te leveren. Echter, een scriptie waarin plagiaat wordt geconstateerd wordt meestal met een onvoldoende beoordeeld. Mits je nog een inlevermoment hebt, kun je deze nogmaals inleveren met als voorwaarde dat je alle teksten die je van anderen hebt overgenomen op een correcte manier van een bronvermelding voorziet.
Hoe voorkom je plagiaat?
Er zijn verschillende manieren waarop je plagiaat kunt voorkomen. Het is verstandig om het scriptiereglement van je opleiding dus goed te volgen. Daarnaast gelden er een aantal basisregels om plagiaat te voorkomen:
- Je vermeld de bron als je tekst citeert (het volledig overnemen van een tekst);
- Als je een tekst van iemand anders parafraseert vermeld je de bron (het anders formuleren van eerder geschreven tekst);
- Vermeld de bron als je een boek of artikel annoteert (het kort beschrijven van de inhoud van een tekst die door iemand anders geschreven is);
- Gebruik de Ephorus plagiaatchecker. Deze checker wordt door SCRiBBR aangeboden.
Bekijk hier ook een blog over het voorkomen van plagiaat.
Met scriptiebegeleiding investeer je in je toekomst!
Sinds 2005 zijn al meer dan 10.000 studenten met onze scriptiebegeleiding afgestudeerd
Minder collegegeld
Met onze begeleiding studeer je op tijd af en betaal je dus minder collegegeld.
Eerder salaris
Met jouw diploma op zak ben jij klaar voor een baan, dat betekent eerder salaris.
Ontwikkel jezelf
Door persoonlijke begeleiding ontwikkel je jouw zwakkere punten.
Goed op je CV
Met een goed resultaat heb je een mooi visitekaartje voor op de arbeidsmarkt