Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plagiaat voorkomen

   Je hebt er vast weleens over gehoord: plagiaat. Zonder bronvermelding kan je namelijk niet zomaar de tekst of ideeën van iemand anders gebruiken. Als je een scriptie schrijft, is het daarom heel belangrijk om plagiaat te voorkomen.

   SCRiBBR bijvoorbeeld, biedt de Ephorus plagiaatchecker aan. Hiermee kun je controleren of er delen van jouw tekst moeten worden aangepast om ervoor te zorgen dat je plagiaat voorkomt. Dit wordt namelijk gezien als fraude en is voor opleidingen een aanleiding om je scriptie af te keuren.

   Hieronder vind je wat plagiaat precies is en wat de gevolgen zijn als dit in je scriptie wordt ontdekt. Ook wordt benoemt wat je eraan kunt doen om het te voorkomen.

   Wat is plagiaat?

   Als je bewust of onbewust ideeën of teksten van andere auteurs in je eigen tekst gebruikt zonder een juiste bronvermelding te plaatsen, is er sprake van plagiaat. Dit betekent dat je fraude pleegt. Elke hogeschool of universiteit heeft zijn eigen richtlijnen voor het vermelden van bronnen. Raadpleeg deze richtlijnen goed voordat je je scriptie inlevert, zodat je kunt voorkomen dat je (onbewust) plagiaat pleegt.

   Plagiaat is van toepassing op allerlei soorten bronnen, dus niet alleen op boeken en wetenschappelijke artikelen, maar ook op online bronnen, krantenartikelen en verschillende vormen van niet gepubliceerde artikelen. Ook kun je niet zomaar teksten die je zelf eerder hebt gepubliceerd zonder bronvermelding in nieuwe teksten plaatsen.

   De gevolgen van plagiaat

   Wanneer je opleiding plagiaat in je scriptie constateert, dan wordt je scriptie in de meeste gevallen direct afgekeurd. Om plagiaat te detecteren gebruiken de meeste opleidingen een elektronisch programma, zoals het softwareprogramma Ephorus. In het ergste geval kan je opleiding besluiten je direct het recht te ontnemen om je scriptie nogmaals in te leveren. Echter, een scriptie waarin plagiaat wordt geconstateerd wordt meestal met een onvoldoende beoordeeld. Mits je nog een inlevermoment hebt, kun je deze nogmaals inleveren met als voorwaarde dat je alle teksten die je van anderen hebt overgenomen op een correcte manier van een bronvermelding voorziet.

   Hoe voorkom je plagiaat?

   Er zijn verschillende manieren waarop je plagiaat kunt voorkomen. Het is verstandig om het scriptiereglement van je opleiding dus goed te volgen. Daarnaast gelden er een aantal basisregels om plagiaat te voorkomen:

   • Je vermeld de bron als je tekst citeert (het volledig overnemen van een tekst);
   • Als je een tekst van iemand anders parafraseert vermeld je de bron (het anders formuleren van eerder geschreven tekst);
   • Vermeld de bron als je een boek of artikel annoteert (het kort beschrijven van de inhoud van een tekst die door iemand anders geschreven is);
   • Gebruik de Ephorus plagiaatchecker. Deze checker wordt door SCRiBBR  aangeboden.

   Bekijk hier ook een blog over het voorkomen van plagiaat.

   plagiaat-voorkomen-afbeelding

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00