Een doelstelling kan het verschil betekenen tussen een redelijke en een geweldige scriptie

Heb je na het lezen van de tips behoefte om feedback te krijgen op jouw scriptie?

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Scriptie Doelstelling formuleren

Bij het schrijven van een scriptie spelen veel persoonlijke doelen zoals afstuderen, een goed cijfer halen en laten zien dat je in staat bent, wat je tijdens de opleiding geleerd hebt, toe te passen een rol. Een belangrijk doel wordt echter vaak vergeten: de scriptie doelstelling. In dit blog lees je hoe een doelstelling het verschil kan betekenen tussen een redelijke en een geweldige scriptie. En hoe dit onderzoeksdoel je kan helpen bij het (schrijf)proces.

Probleemstelling = Doelstelling + Vraagstelling

Zoveel handboeken over onderzoeksmethoden, zoveel verschillende definities van bovenstaande begrippen. In het ene handboek staat de probleemstelling synoniem voor de centrale vraag. Andere handboeken reppen niet over de doelstelling. Mijn ervaring leert dat het onderscheid in een probleemanalysering, die uitmondt in een doelstelling en vraagstelling het meest houvast biedt bij het onderzoeks- en schrijfproces. Hoe dat zit lees je hieronder.

Je hebt kunnen lezen hoe je wetenschappelijke literatuur, kranten, (vak)tijdschriften en andere media kunt gebruiken om een aanleiding voor je onderzoek te vinden. Als er een aanleiding is om onderzoek te doen, is er vaak ook een probleem te signaleren. Bijvoorbeeld dat de implicaties van een wetswijziging nog onbekend zijn. Of dat je signaleert dat jongeren steeds meer gebruik maken van Social media, maar zich niet bewust zijn van de gevaren op deze mediakanalen en dat ze daar ook niet in begeleid worden door ouders of op school. Bezuinigingen kunnen ook voor problemen zorgen. Door trends te signaleren en de keerzijde ervan te benoemen, heb je vaak al een probleem gevonden. Beschrijf dit in de inleiding en gebruik het om een doel te formuleren.

De meeste problemen zijn zo complex of veelomvattend, dat het niet mogelijk is om dit binnen de termijn van een scriptie helemaal uit te pluizen. Je zult dus moeten formuleren wat jij met jouw onderzoek hoopt te bereiken. Door goed af te bakenen wat je wel en niet meeneemt in je onderzoek, kom je tot een doelstelling. Formuleer het doel altijd als een zin, niet als een vraag. Zo maak je voor jezelf en de lezer duidelijk wat ze kunnen verwachten van de scriptie en het onderzoek. Het opstellen van de centrale vraagstelling aan hand van de doelstelling wordt daarmee ook veel gemakkelijker!

Onderzoeksdoel geformuleerd! En nu?

Zodra je doelstelling staat als een huis, moet je hem uitprinten en naast je computer hangen. Zorg dat je de doelstelling kunt dromen. Wanneer je huisgenoten je midden in de nacht wakker maken en vragen “wat is je doelstelling?” dan moet je deze feilloos kunnen beantwoorden, voor je weer in slaap valt. Hoe beter je weet waar je naar toe werkt, hoe groter de kans dat je dit doel haalt. Hoe preciezer het doel geformuleerd is, hoe beter je onderscheid kan maken in welke literatuur en met welke methoden je jouw onderzoeksvraag kan beantwoorden.

Hoe precies moet ik de scriptie doelstelling formuleren?

Tot in welk detail je het doel moet formuleren, verschilt per scriptie. Beeld je echter het volgende in: twee studenten beginnen met hardlopen. De een doet dat met als doel: “gezonder worden”. De ander heeft als doel: “over drie maanden 15 kilometer aan één stuk door kunnen rennen”. Wie van de twee heeft de meeste kans van slagen? Wie kan het makkelijkst bepalen wat hij/zij moet doen om dat doel te bereiken? Het doel “gezonder worden” is nog heel vaag. Gezondheid is niet concreet meetbaar en is van veel verschillende factoren afhankelijk. 15 kilometer achter elkaar kunnen hardlopen, is meetbaar. De student met dit doel kan gedurende de drie traningsmaanden ook heel goed nagaan of hij/zij nog op schema ligt. De student die gezonder wil worden, zal moeite hebben om na te gaan of hij/zij het doel bereikt heeft. Hoe ver moet je immers kunnen rennen om ‘gezonder te worden’?

Kortom, een goed geformuleerde scriptie doelstelling helpt bij:

Het onderscheid tussen interessante en relevante literatuur;

  • De keuze voor onderzoeksmethoden;
  • Bedenken wat je wel en niet moet betrekken in het onderzoek;
  • Weten wanneer je klaar bent met je onderzoek.
 

Een onderzoeksdoel is dus niet alleen heel handig om te gebruiken bij het schrijven van je inleiding. Het houdt je gedurende het gehele onderzoeksproces
op de juiste weg. En doordat je weet waar je over moet schrijven en wat
je moet betrekken in je onderzoek, sluiten alle onderdelen van de
scriptie veel beter op elkaar aan. En dat laatste zorgt er vaak voor dat
je scriptie van redelijk naar geweldig gaat. Dus, opstellen en
uitprinten dat onderzoeksdoel!

Marije

Marije

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden