Scriptietips van universitair docenten en promovendi
Benieuwd hoe professionele scriptiebegeleiding je kan helpen? Klik op de onderstaande knop om direct een geheel vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Scriptie Tips deel 2
Speciaal voor alle worstelende afstudeerders van Nederland heb ik bij universitair docenten en promovendi in binnen- en buitenland de allerbeste scriptie-tips verzameld. Benieuwd wat de experts en ervaringsdeskundigen in mijn netwerk te zeggen hebben over time-management, uitstelgedrag en schrijven? Vandaag scriptie tips deel II met de beste tips!
Neem vanaf dag één je begeleider serieus
Wanneer je begeleider vanaf het begin zegt dat je vaart moet maken, denk dan niet “dat zeggen ze altijd, dus het zal wel meevallen”. Denk: “dat zeggen ze altijd, dus dat zal wel kloppen!”.
Ontvangergericht schrijven
Weet je niet hoe je verder moet met schrijven? Neem even afstand van je tekst en bedenk waar de lezer behoefte aan heeft of wat de lezer absoluut moet onthouden aan het eind van je alinea. De meeste scripties zijn georganiseerd vanuit de zender. Een goede scriptie onderscheid zich door een ontvangergerichte structuur en schrijfstijl. Probeer je lezer goed mogelijk door de tekst heen te leiden.
Stok achter de deur
Creëer een ‘system of accountabilty’, oftewel een groep mensen met wie je afspraken maakt over deadlines en aan wie je verantwoordelijkheid aflegt. Dit kunnen ouders, huisgenoten, vrienden of zelfs je begeleider zijn. Samen vormen ze een stok achter de deur.
Schrijven is schrappen
Als je eenmaal in de schrijfflow zit, is het soms moeilijk om je te beperken tot wat echt relevant is. Maar door te schrappen, wordt je tekst echt beter. Gebruik je blauwdruk en je onderzoeksdoel om onderscheid te maken tussen stukken tekst die echt relevant zijn en loze tekst die alleen interessant is. Doet het echt pijn om die loze stukken te schrappen? Plaats ze dan in een documentje en bewaar dit voor toekomstige papers.
Breng in kaart wanneer je het meest productief bent
Houd een aantal dagen bij wat je precies gedaan hebt, hoe laat en hoe goed dat ging. Zo kom je erachter wat voor jou het beste moment van de dag is om te schrijven. Reserveer deze momenten in je agenda, zodat je niet in de verleiding komt iets anders te doen. Op momenten dat je minder productief bent met schrijven, kun je andere nuttige dingen doen zoals bronnen zoeken, je lay-out verbeteren of data invoeren.
Analyseer een top-beoordeelde scriptie
Ken je studenten die dezelfde opleiding doen of gedaan hebben en een bijzonder goede scriptie geschreven hebben? Analyseer zo’n top-scriptie op basis van het beoordelingsformulier. Zo leer je herkennen wat er van je verwacht wordt bij je eigen scriptie. Met een beetje geluk ontstaat er een ‘ah, moet dat zo!’-momentje.
Beloon je werk
Omdat bij een scriptie de beloning – in de vorm van een diploma – soms pas na meer dan een half jaar behaald kan worden, is het af en toe moeilijk om gemotiveerd te blijven. Beloon jezelf voor je harde werken door iedere 50 minuten een pauze van 10 minuten in te lassen. Drink een lekkere bak koffie, luister naar een liedje of bekijk dat ene kattenfilmpje waar je vrienden het over hebben. Zet een wekker en ga na 10 minuten weer aan de slag. Je kunt jezelf ook aan het eind van een week of bij het afronden van een hoofdstuk belonen met iets waar je heel blij van wordt. Zo houd je de motivatie er wel in!
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden