Kan ik een scriptie schrijven met ChatGTP?

Veel studenten maken momenteel gebruik van ChatGPT, een prototype van een chatbox met kunstmatige intelligentie (beter bekend als A.I.) die antwoord kan geven op je vraag met relatief natuurlijk taalgebruik. De chatbox kan daarnaast opdrachten uitvoeren zoals het schrijven van een proposal of zelfs het coderen van softwareprogramma’s. Een handige vorm van kunstmatige intelligentie, mits het goed gebruikt wordt. Veel studenten maken op dit moment echter misbruik van de chatbox. In dit artikel wordt uitgelegd wat ChatGPT precies is, wat de beperkingen zijn van het prototype, hoe het gebruikt kan worden voor het schrijven van een scriptie en ook hoe het juist niet gebruikt moet worden.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een programma dat niet alleen vragen kan beantwoorden, zoals Google, maar dat ook opdrachten kan uitvoeren. De chatbox kan teksten schrijven en maakt ze zelfs uniek voor ieder persoon. ChatGTP is een prototype dat is ontwikkeld door OpenAI. Deze chatbox is gespecialiseerd in het voeren van dialogen met gebruikers en heeft een enorm groot taalmodel waardoor het zelf teksten kan creëren en kan terugschrijven op een menselijke manier. Het is in feite een meer ontwikkelde versie van het systeem op telefoons die voorspelt welke woorden we willen gebruiken en die onze zinnen af kan maken. Het systeem kan dit voorspellen door data van het web te gebruiken. Er zitten echter beperkingen aan de chatbox en er wordt momenteel ook flink misbruik gemaakt. Hoe kunnen studenten gebruikmaken van deze kunstmatige intelligentie op een veilige en ethische manier?

Belangrijke beperkingen van ChatGTP

Het is allereerst belangrijk om je te realiseren dat programma’s zoals ChatGTP beperkingen hebben, vooral omdat het hier om een prototype gaat. Hieronder worden een aantal beperkingen toegelicht.

  • Hoewel de chatbox opdrachten netjes uitvoert, proposals schrijft, programma’s codeert en essays maakt, kan de kunstmatige intelligentie niet controleren of het wel echt waar is wat het opschrijft.
  • De antwoorden op gestelde vragen kloppen niet altijd. Antwoorden kunnen soms plausibel klinken, maar totaal niet correct zijn.
  • De chat is gevoelig voor de manier waarop een vraag gesteld wordt. Bij een bepaalde formulering kan het aangeven het antwoord niet te weten, terwijl er na een kleine herformulering van de vraag correct antwoord wordt gegeven.
  • Het programma geeft vaak te uitgebreide antwoorden en gebruikt bepaalde zinnen te vaak.
  • Als de chatbox een vraag niet volledig begrijpt, gaat het raden wat de vraag kan zijn. Het zou beter zijn als de chatbox vragen stelt aan de gebruiker om alles helder te krijgen, maar dat is momenteel niet het geval waardoor er verkeerde antwoorden gegeven kunnen worden.

Hoe kan ik ChatGTP gebruiken voor mijn scriptie

Los van alle beperkingen zijn er goede manieren om ChatGTP te gebruiken voor jouw scriptie of essay. Zo kunnen studenten het programma gebruiken om:

  • Vragen te laten beantwoorden. Wil jij weten wat coderen precies is of wat een bepaalde onderzoeksmethode inhoudt? Dan kan je deze vragen stellen aan de chatbox.
  • (Academische) teksten beter te begrijpen. Heb je moeite met een bepaald onderdeel van een tekst? Kopieer dan de tekst, plak hem in de chat en zet erbij dat je de tekst graag begrijpelijker wilt maken.
  • Lange teksten samen te vatten. Heb jij een te grote lap tekst? Zet deze dan in ChatGPT, geef aan dat je graag een samenvatting wilt van bijvoorbeeld 250 woorden. En de chatbox gaat aan de slag en zorgt ervoor dat je alleen nog de kern van het verhaal overhoudt. Zorg er uiteraard wel voor dat je alles even naleest en bepaal zelf of de samenvatting echt de kern weergeeft.

Valkuilen van ChatGTP voor studenten

Als jij ChatGTP wilt gaan gebruiken als hulpmiddel bij het schrijven van jouw scriptie of een essay dan moet jij wel alle valkuilen ervan kennen. Dit zijn de twee belangrijkste valkuilen:

  • Geef de chatbox niet de opdracht om direct essays, proposals of scripties te schrijven. Het programma gebruikt namelijk data van internet om stukken te schrijven, dus er wordt plagiaat gepleegd. Op het moment dat jij het stuk van ChatGTP inlevert kan dit voor problemen zorgen.
  • Vertrouw de chatbox niet blind. Mocht je vragen hebben gesteld of zelfs stukken hebben laten schrijven door ChatGTP, lever deze dan niet zomaar in. Ga alles even na en dubbel check alle informatie. Mochten er namelijk fouten in de originele data staan, dan zijn deze ook doorgevoerd in het geschreven stuk, of in het antwoord van de chatbox. Op deze manier kan er verkeerde informatie worden doorgegeven. Je wilt niet dat deze informatie in de eindversie van jouw scriptie staat, zonder scriptiebegeleiding kan je dit ook makkelijk over het hoofd zien.

 

Scriptiehulp nodig?

Heb jij moeite met het schrijven van je scriptie of essay? Maak dan gebruik van onze levende, menselijke service. Bel of mail ScriptieMaster en wordt snel gekoppeld aan een van onze kundige begeleiders voor mentale steun, taalkundige redacties, APA checks, inhoudelijke hulp, het oefenen van presentaties, het maken en aanhouden van planningen en nog veel meer. ChatGTP kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het schrijven van een scriptie, maar kan zeker nog niet op tegen de 150+ gespecialiseerde scriptiebegeleiders van ScriptieMaster.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden