Veelgemaakte fouten tijdens het scriptie schrijven

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. Tenminste, zo luidt het gezegde. Maar de realiteit is dat een handjevol fouten vaker door studenten gemaakt wordt tijdens het schrijven van de scriptie. Met de tips in de blog van deze week helpen we jou om veelgemaakte fouten te voorkomen, zodat jij je met trots slimmer dan een ezel mag noemen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

veelgemaakte fouten scriptie blog afbeelding

‘Ik sta helemaal triplex’

… van het aantal fouten dat wordt gemaakt met spreekwoorden in scripties. Wanneer je een spreekwoord gebruikt, zorg dan dat het juist geformuleerd is en past binnen de context van de tekst. Pas op dat je niet doorslaat en je tekst te informeel wordt. Bloemrijke taal wordt namelijk in veel onderzoeksgebieden afgeraden.

Cijfers uitschrijven

Er zijn slechts ongeschreven regels voor de juiste notatiewijze van cijfers. Consequent cijfers op dezelfde manier noteren is de sleutel tot succes. Bij mijn eigen scriptie heb ik gekozen om alle cijfers lager dan 20 uit te schrijven. Hiervan heb ik de lezer in de leeswijzer op de hoogte gebracht.

Meso niveau, meso-niveau of toch mesoniveau?

Waar in het Engels veel woorden los worden geschreven, worden woorden in het Nederlands vaak aan elkaar geschreven. Mesoniveau is dan ook de juiste spelling. Foutieve samenstellingen komen zo vaak voor dat er zelfs een volledige website over gemaakt is en er meerdere boeken over  zijn geschreven. De vele uitzonderingen maken het aanleren van de juiste spelling nog complexer. Om het nog moeilijker te maken komen in jargon veel uitzonderingen voor. Weet je niet zeker of twee woorden samengesteld worden? Raadpleeg het internet of ouderwets het woordenboek.

Het verwijswoord

Verwijswoorden op de juiste manier gebruiken in een scriptie wordt vaak als lastig ervaren. Om je te helpen zet ik de drie belangrijkste regels op een rij:

  • Dat of dit wordt gebruikt bij woorden met ‘het’ als lidwoord.
  • Die of deze wordt gebruikt bij woorden met ‘de’ als lidwoord.
  • ‘Wat’ wordt gebruikt om naar een zin(sdeel) te verwijzen.

Belang van foutloos schrijven in je scriptie

Bij sommige studies worden studenten zwaar afgerekend op het maken van fouten. Als de eerste lezer meer dan twee fouten op een pagina vindt, kan jouw scriptie al afgekeurd worden. Daarnaast kom je als adviseur (hbo) of wetenschapper (wo) ongeloofwaardig over wanneer je te veel fouten maken.

Ben je bang dat je teveel fouten maakt in je scriptie? Laat je scriptie dan redigeren door ScriptieMaster! Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden