Verbanden leggen in je scriptie

Bekijk onderstaande tips voor leggen van verbanden in je scriptie!

Het schrijven van een scriptie begint met het formuleren van een goede probleemstelling. Voordat je echter met je probleemstelling aan de slag gaat, moet je deze eerst verder uitwerken. Door eerst goed na te denken over de juiste manier van verbanden leggen in je probleemstelling, krijg je beter inzicht in hoe je je probleemstelling kunt beantwoorden.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Stappenplan: verbanden leggen in je scriptie

Hieronder staat het stappenplan aan de hand waarvan je goede verbanden kunt leggen.

Stap 1. Maak simpele verbanden

Bepaal de simpele verbanden in je probleemstelling door te kijken naar verbanden die een directe relatie leggen tussen oorzaak en gevolg. Een simpel voorbeeld van een verband is dat als je op het gaspedaal trapt (oorzaak), een auto in beweging komt (gevolg).

Stap 2. Maak complexe verbanden

Maak van je simpele verbanden meer realistische, complexere verbanden die via een tussenstop een relatie leggen tussen een oorzaak en een gevolg. Een verband dat bestaat uit meerdere simpele verbanden noemen we een complex verband. Je kunt een complex verband maken door de verbanden breder en langer te maken.

Stap 3. Ontdek onbekende oorzaak of gevolg

Het kan ook zo zijn dat je scriptie juist gaat over het vinden van de oorzaak of het gevolg omdat deze/dit nog onbekend is. Bij het ontdekken van het gevolg lijkt de probleemstelling op een vakantie: het vertrekpunt is bekend, maar de bestemming nog niet. Bij het  Communicatie helpt u snel en accuraat met tekstredactie weet je wel de bestemming van je vakantie, maar is het vertrekpunt nog onduidelijk.

Stap 4. Gebruik trucs bij het leggen van verbanden

Tot slot kun je gebruikmaken van drie handige trucs die je helpen bij het gemakkelijker leggen van verbanden. De drie trucs zijn: de analogie, de vereenvoudiging en de impactzoeker.

verbanden-leggen-afbeelding

Begrippen

Oorzaak

Een gebeurtenis of een fenomeen dat een gevolg heeft. In het volgende voorbeeld: ‘de jongen duwt de kar waardoor hij vooruitgaat’ is het duwen de oorzaak van het vooruitgaan.

Gevolg

Een gebeurtenis of omstandigheid die optreedt als resultaat van feiten en/of gebeurtenissen. In hetzelfde voorbeeld: ‘de jongen duwt de kar waardoor hij vooruitgaat’ is het vooruitgaan het gevolg van het duwen tegen de kar.

Verband

Gebeurtenissen die plaatsvinden als gevolg van bepaalde andere gebeurtenissen die daaraan voorafgegaan zijn; een oorzaak gaat vooraf aan een gevolg.

Na het leggen van verbanden stel je deelvragen op.

Kun jij hulp bij het leggen van verbanden in je scriptie goed gebruiken? Schrijf je dan nu in voor een gratis kennismakingsgesprek bij ScriptieMaster. Wij begeleiden je bij het leggen van verbanden in je scriptie.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden