Een goede probleemstelling formuleren
Ben jij bezig met je scriptie en heb je moeite om een goede probleemstelling te formuleren (centrale vraag)? Op deze pagina helpen wij je een stap verder. Het formuleren van een goede probleemstelling in je scriptie is namelijk van essentieel belang voor het succes van je scriptie. Deze moet met name specifiek en relevant zijn. Een scriptie met een slechte probleemstelling is als een huis gebouwd op drijfzand!
Hieronder vind je een aantal tips over het formuleren van een goede probleemstelling. Heb je behoefte aan andere andere tips? Bekijk al onze scriptietips.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Stappenplan: formuleer een goede probleemstelling (centrale vraag)
Stap 1. Kies een onderwerp voor je scriptie
Je scriptie begint met het kiezen van een goed onderwerp. Dit onderwerp is het thema van je scriptie en kun je in een paar woorden samenvatten. Helaas kun je het onderwerp van je scriptie niet onderzoeken, omdat een onderwerp veel te breed is en geen richting geeft. Raadpleeg voor het vinden van een passend scriptie onderwerp een docent, literatuur of internet, of put inspiratie uit je werk of stage. Lees onze scriptietips over het kiezen van een onderwerp.
Stap 2. Het stellen van eisen
Een goede probleemstelling voldoet aan twee belangrijke eisen: specifiek en relevant. Met een vage of te brede probleemstelling wordt het schrijven van je scriptie onmogelijk, omdat je geen richting hebt en te veel moet lezen en beschrijven. Daarnaast moet je onderzoek ook relevant (nuttig) zijn. Hoe je jouw probleemstelling specifiek en relevant maakt, lees je in de 2 stappen hieronder.
Stap 3. Maak je probleemstelling specifiek
Probeer je scriptie klein te houden, want je kan beter eerst te klein beginnen dan te groot. Veel scripties zijn namelijk te breed opgezet en worden dan te oppervlakkig. Maak je probleemstelling specifiek door de begrippen in je probleemstelling scherp te formuleren. Maak van medische missers bijvoorbeeld medisch missers met blijvend letsel. Dan hoef je minder dingen te onderzoeken en kun je eerder de diepte in.
Stap 4. Maak je probleemstelling relevant
Een goede probleemstelling is naast specifiek ook relevant. Je wilt je publiek immers iets nieuws vertellen. Om het vervolgens relevant te maken stel je jezelf de vragen ‘nou en?’ en ‘wie geeft daarom?’. Kun je geen belanghebbende vinden (iemand die iets heeft aan de uitkomst van jouw onderzoek)? Onderzoek dan iets anders.
Stap 5. Formuleer je probleemstelling
Nu je je probleemstelling specifiek en relevant hebt gemaakt, is het tijd om deze te formuleren. Maak een vraag van je probleemstelling
door deze te beginnen met woorden als ‘hoe’, ‘wat’, ‘waarom’, ‘wie’ of
‘wanneer’. Zorg er voor dat je een open vraag formuleert, en niet een
gesloten vraag. In hoeverre kan een uitgebreider medisch dossier medische missers met blijvend letsel voorkomen? is al best een aardige probleemstelling.
Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Stel ze hier. Je kunt je ook inschrijven voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek waarin we jouw situatie samen bekijken en een plan van aanpak maken waarmee jij je scriptie succesvol kan afronden.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!