Stel de juiste deelvragen op
Ben je nu bezig met deelvragen opstellen voor je scriptie? Bekijk dan onderstaande tips voor het opstellen van goede deelvragen. Deelvragen zijn vragen waarop je een antwoord moet geven om je probleemstelling (centrale vraag) te kunnen beantwoorden. Ze hakken je probleemstelling op in behapbare stukjes. Elk antwoord op een deelvraag geeft een deel van het antwoord op je probleemstelling. En dat is handig, omdat een goede probleemstelling nooit in één keer te beantwoorden is. Daarvoor is hij namelijk te ingewikkeld.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Stappenplan deelvragen maken
Hieronder vind je een aantal tips voor het opstellen van de juiste deelvragen. Wil je tips specifiek toegespitst op jouw scriptie? Schrijf je dan in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dankzij onze scriptiebegeleiding zijn al ruim 3200 studenten geslaagd, het slagingspercentage is 95%!
Stap 1. stel eisen
De antwoorden die je vindt op je deelvragen, beantwoorden samen je probleemstelling (centrale vraag). Stel daarom drie eisen: ze overlappen elkaar niet, ze zijn samen volledig en ze zijn niet overbodig (irrelevant). Zo zijn de deelvragen Wat zijn de gevolgen van X? en Wat zijn de nadelen van X? niet goed omdat ze overlappen (sommige gevolgen zijn ook nadelen).

Stap 2. maak deelvragen over begrippen
Stap 3. maak deelvragen over verbanden
Naast de deelvragen over begrippen, zul je deze ook moeten maken bij de verbanden (relaties) die je onderzoekt in je scriptie. Bij elk verband kun je drie belangrijke deelvragen stellen: ‘hoe werkt het verband?’, ‘hoe sterk is het verband?’ en ‘verandert de werking of sterkte van het verband?’. Bij de centrale vraag: Kan een beter medisch dossier de kans op medische missers reduceren? is een goede deelvraag: Op welke wijze kan een medisch dossier een medische misser voorkomen? Daar leg je dan uit hoe (op welke manier) het dossier invloed kan hebben op het ontstaan of voorkomen van een misser.
Stap 4. maak het algemeen
De algemene deelvragen zijn van toepassing op elke scriptie. Deze gaan meestal over de context en de resultaten van je onderzoek. Het antwoord op deze deelvragen komt vaak terug in je inleiding of conclusie van je scriptie. Bijvoorbeeld: Wat is het nut van het reduceren van medische missers? Hierop geef je dan antwoord in je aanleiding.
Het opstellen van de juiste deelvragen is cruciaal voor het schrijven van een goede scriptie maar is ook een van de lastigste onderdelen. Heb je na het lezen van deze tips nog vragen hierover? Neem dan contact op met een van onze scriptiebegeleiders. Je kunt je ook vrijblijvend inschrijven voor een gratis kennismakingsgesprek waarin we voor jou een plan van aanpak maken om je scriptie succesvol af te ronden en uitleggen wat onze scriptiebegeleiding daarin kan betekenen.
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!















