Stel de juiste deelvragen op

Ben je nu bezig met deelvragen opstellen voor je scriptie? Bekijk dan onderstaande tips voor het opstellen van goede deelvragen. Deelvragen zijn vragen waarop je een antwoord moet geven om je probleemstelling (centrale vraag) te kunnen beantwoorden. Ze hakken je probleemstelling op in behapbare stukjes. Elk antwoord op een deelvraag geeft een deel van het antwoord op je probleemstelling. En dat is handig, omdat een goede probleemstelling nooit in één keer te beantwoorden is. Daarvoor is hij namelijk te ingewikkeld.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Stappenplan deelvragen maken

Hieronder vind je een aantal tips voor het opstellen van de juiste deelvragen. Wil je tips specifiek toegespitst op jouw scriptie? Schrijf je dan in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dankzij onze scriptiebegeleiding zijn al ruim 3200 studenten geslaagd, het slagingspercentage is 95%!

Stap 1. stel eisen

De antwoorden die je vindt op je deelvragen, beantwoorden samen je probleemstelling (centrale vraag). Stel daarom drie eisen: ze overlappen elkaar niet, ze zijn samen volledig en ze zijn niet overbodig (irrelevant). Zo zijn de deelvragen Wat zijn de gevolgen van X? en Wat zijn de nadelen van X? niet goed omdat ze overlappen (sommige gevolgen zijn ook nadelen).

Deelvragen-opstellen-afbeelding

Stap 2. maak deelvragen over begrippen

Maak bij elke onderdeel (begrip) in je probleemstelling of centrale vraag aparte deelvragen. Als je centrale vraag het begrip X (bijv. medische fouten) bevat, dan is een uitstekende deelvraag altijd: Wat is de definitie van X (Wat versta ik onder medische fouten)? Ga hierbij heel systematisch te werk zodat alle onderdelen uit je centrale vraag omgezet worden in deelvragen.

Stap 3. maak deelvragen over verbanden

Naast de deelvragen over begrippen, zul je deze ook moeten maken bij de verbanden (relaties) die je onderzoekt in je scriptie. Bij elk verband kun je drie belangrijke deelvragen stellen: ‘hoe werkt het verband?’, ‘hoe sterk is het verband?’ en ‘verandert de werking of sterkte van het verband?’. Bij de centrale vraag: Kan een beter medisch dossier de kans op medische missers reduceren? is een goede deelvraag: Op welke wijze kan een medisch dossier een medische misser voorkomen? Daar leg je dan uit hoe (op welke manier) het dossier invloed kan hebben op het ontstaan of voorkomen van een misser.

Stap 4. maak het algemeen

De algemene deelvragen zijn van toepassing op elke scriptie. Deze gaan meestal over de context en de resultaten van je onderzoek. Het antwoord op deze deelvragen komt vaak terug in je inleiding of conclusie van je scriptie. Bijvoorbeeld: Wat is het nut van het reduceren van medische missers? Hierop geef je dan antwoord in je aanleiding.

Het opstellen van de juiste deelvragen is cruciaal voor het schrijven van een goede scriptie maar is ook een van de lastigste onderdelen. Heb je na het lezen van deze tips nog vragen hierover? Neem dan contact op met een van onze scriptiebegeleiders. Je kunt je ook vrijblijvend inschrijven voor een gratis kennismakingsgesprek waarin we voor jou een plan van aanpak maken om je scriptie succesvol af te ronden en uitleggen wat onze scriptiebegeleiding daarin kan betekenen.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!