Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Hoe schrijf je een goede samenvatting?

   Hoe schrijf je een goede samenvatting?

   Nadat je een conclusie hebt geschreven kan je beginnen aan de samenvatting. Jouw hele scriptie samenvatten in één enkele pagina kan een flinke klus zijn. Wat is belangrijks om te vermelden in je samenvatting en wat kan je er beter uit laten? Na het lezen van de blog van deze week heb je een antwoord op deze vragen.

   Wat is een samenvatting precies?

   De samenvatting wordt bij veel wetenschappelijke studies ook wel een abstract genoemd. Daarnaast komt het voor dat bedrijfskundige studies het een managementsamenvatting noemen. De inhoud is echter altijd hetzelfde, en je plaatst de abstract ook altijd na het voorwoord. In de tegenwoordige tijd omschrijf je de probleemstelling, geef je een omschrijving van je onderzoeksmethoden, ga je in het kort in op je belangrijkste bevindingen en discussieer je over de implicaties van je aanbevelingen.

   Het belang van een abstract?

   De samenvatting is vaak het eerste inhoudelijke gedeelte van je scriptie dat wordt gelezen door de eerste- en tweede beoordelaar. Daarnaast zullen degenen die niet de tijd nemen om jouw hele scriptie te lezen alleen de samenvatting en de conclusie lezen. Het is daarom belangrijk dat een samenvatting pakkend en volledig is. Ten tweede heeft de abstract nog een functie. Het dwingt jou om een laatste keer kritisch naar je scriptie te kijken. Hangen de conclusies wel samen met jouw onderzoeksvragen? Je komt erachter tijdens het schrijven van je abstract!

   Hoe vul je de abstract of samenvatting?

   Omdat je beperkt ben in het aantal woorden dat je mag gebruiken in je samenvatting is het belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Je mag niet te veel vertellen, maar te weinig informatie geven zorgt ervoor dat je de lezer in het ongewis laat. Daarom is het verstandig om als eerst een schrijfplan te maken. Bedenkt wat de boodschap is van elke alinea, en experimenteer tot de alinea’s in de juiste volgorde staan. Daarnaast moet je SEXI te schrijven. SEXI staat voor State, Explain en Illustrate. Hoe je op deze manier schrijft, staat uitgebreid in de blog over alinea’s schrijven.

   Wat staat er in een samenvatting?

   Een blog over het schrijven van een goede samenvatting is natuurlijk niet compleet zonder een handige checklist. Mijn advies is om ook de scriptiehandleiding te raadplegen, elke studie en instelling heeft andere eisen.

   • De belangrijkste onderdelen van je scriptie: probleemstelling, onderzoek- of adviesvraag, onderzoeksmethoden, de belangrijkste resultaten en aanbevelingen.
   • Schrijf in de tegenwoordige tijd of de voltooid tegenwoordige tijd
   • De vervolgstappen worden duidelijk gemaakt.
   • Plaats de samenvatting na het voorwoord.
   • Denk aan de lengte: maximaal 1 A4’tje.
   • Schrijf SEXI en to-the-point.

   Heb jij moeite met de laatste loodjes? Vraag nu een gratis adviesgesprek aan met een van onze ervaren begeleiders!

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00