Het schrijven van goede alinea’s

Vaak als ik begon met het schrijven van een tekst, had ik moeite met het schrijven van betekenisvolle alinea’s. Mijn scriptiebegeleider gaf dan als feedback dat hij mijn gedachtegang wel begreep, maar “dat het er nog niet staat”. Voor degene die het ook lastig vinden om een alinea zo op te bouwen dat deze een krachtige boodschap vertelt, heb ik de blog van deze week geschreven. In drie stappen help ik jou met het schrijven van samenhangende en helder geformuleerde stukken.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

goede alinea's schrijven blog afbeelding

Het schrijven van goede alinea’s

1. Maak een schrijfplan

De eerste stap is het maken van een schrijfplan. Je begint het formuleren van de hoofdboodschap van elk hoofdstuk. Dit kan bijvoorbeeld de beantwoording van een deelvraag zijn. Hoofdstukken deel je vervolgens op in paragrafen en uiteindelijk zelfs in alinea’s. Het doel van het schrijfplan is dat voor jou duidelijk is wat de hoofdboodschap is van elke paragraaf en alinea. Als dit duidelijk is zal je to-the-point schrijven en zal de structuur van elk hoofdstuk helder zijn. Als je nog meer houvast wilt tijdens het schrijven van je scriptie, dan kan je van tevoren een geannoteerd schrijfplan maken. In een geannoteerd schrijfplan vermeld je naast het doel van elke alinea ook de bronnen die je nodig hebt om deze alinea te schrijven. Hiermee vang je twee vliegen in een klap. Want nadat je een schrijfplan hebt gemaakt wordt het vinden van bronnen namelijk eenvoudiger.

2. Schrijf je scriptie SEXI

De tweede stap gaat in op de manier waarop je moet schrijven, namelijk SEXI. Dit staat voor State, Explain and Illustrate, en werkt als volgt. Je begint de alinea met de hoofdboodschap (State). Zo is het voor de lezer direct duidelijk wat er in de alinea beschreven wordt. Vervolgens verklaar je het standpunt (EXplain). Tot slot lever je met voorbeelden en feiten het bewijs voor het ingenomen standpunt (Illustrate). Wanneer je op deze manier formuleert zal jouw de argumentatie helder zijn voor jezelf en de lezer van jouw scriptie.

3. Controleer jezelf

Belangrijk onderdeel van het schrijven van een alinea is dat je deze terugleest. Door jouw tekst opnieuw te lezen zal je de meeste spelfouten herkennen. Maar daarnaast kan je controleren of je wel SEXI hebt geschreven. Als je de eerste zin van elke alinea achter elkaar zet, moet dit een samenvatting van jouw paragraaf of hoofdstuk zijn. Heb je elke stelling wel onderbouwd met feitelijk bewijs? Je kunt het direct controleren.

Vind jij het lastig om krachtige alinea’s te formuleren? Of kan je wel wat hulp gebruiken bij het redigeren van je scriptie? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden