Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   De basis van kwantitatieve data-analyse

   kwantitatieve data-analyse blog afbeelding

   Wanneer je kwantitatief onderzoek uitvoert kan het lastig zijn om erachter te komen wat je nou precies moet doen met de verzamelde data. Toen ik mijn scriptie schreef en voor het eerst het woord ‘regressieanalyse’ hoorde, schrok ik toch even. Om data-analyse iets eenvoudiger voor jou te maken, leggen we in de blog van deze week een stevige basis. Aan de hand van definities en berekeningen leggen we jou de basisprincipes van kwantitatieve data-analyse uit!

   Numerieke samenvatting kwantitatieve gegevens

   In de vorige blog beschreef ik hoe je data kunt visualiseren in je scriptie. Een andere manier om jouw onderzoeksgegevens te weergeven is door deze op numerieke wijze samen te vatten. Dit kan op twee manieren. Ten eerste door het midden van een reeks waarnemingen vast te stellen. Dit noemen we de centrummaten. Ten tweede kan dit door de spreiding van de waarnemingen te benoemen. De eerste stap in het omschrijven van de spreiding is het berekenen van de standaarddeviatie.

   Het gemiddelde

   Van deze centrummaat heb je ongetwijfeld eerder gehoord. Want het gemiddelde wordt vaak gebruikt om het midden van een reeks waarnemingen aan te duiden, en is populair in scripties.  Het gemiddelde wordt beïnvloed door outliers, dit zijn extreem hoge of lage waarneming. Hoe kleiner het aantal waarnemingen des te groter is de invloed van outliers op het gemiddelde.

   Gemiddelde = De som van alle waarnemingen / Totaal aantal waarnemingen

   De modus

   De modus is de meest voorkomende waarneming. In een scriptie is de modus eenvoudig af te lezen in een histogram of frequentieverdeling. Je hebt vast eerder gehoord van het modale inkomen. Dit is het meest voorkomende inkomen van de Nederlanders. Een voordeel van deze centrummaat is dat het amper beïnvloed wordt door outliers. De modus is net zoals het gemiddelde en de mediaan een centrummaat. Maar de modus hoeft niet in de buurt van de andere twee centrummaten te liggen. Hierdoor is de modus in sommige gevallen ietwat onnauwkeurig.

   De mediaan

   De laatste centrummaat is de mediaan. Wanneer je de waarnemingen rangschikt van klein naar groot, is de mediaan de middelste waarneming. De middelste waarneming is eenvoudig aan te wijzen wanneer er een oneven aantal waarnemingen is. Bij een even aantal waarnemingen geldt het gemiddelde van de middelste twee waarnemingen als mediaan. De mediaan is resistent voor outliers.

   De standaarddeviatie

   De eerste manier om inzicht te krijgen in de spreiding van de verdeling in jouw scriptie is met behulp van de standaarddeviatie. De standaarddeviatie omschrijft hoe ver bepaalde data van het gemiddelde af ligt. Om de standaarddeviatie te kunnen berekenen moet je eerst weten hoe je een deviatie berekent. Dit doe je door van elke waarde het gemiddelde af te trekken. De standaarddeviatie kan je alleen berekenen wanneer onderzoeksgegevens normaal verdeeld zijn en de empirische regel dus van toepassing is. In de blog van volgende week kan je hier meer over lezen. De formule van de standaarddeviatie ziet er als volgt uit:

   standaarddeviatie blog afbeelding

   Heb jij moeite met jouw data-analyse? Wij helpen je graag verder met het afronden van je scriptie. Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00