Overzicht in de literatuur van jouw scriptie? Dat doe je zo! Toch benieuwd hoe scriptiebegeleiding je kan helpen bij het opstellen van een goede literatuurlijst?

   Scriptie Literatuurlijst

   Als je de versnellingstip uit het vorige blog opgevolgd hebt, heb je nu wellicht zoveel literatuur gelezen dat het je duizelt. Vandaag geef ik tips om de gevonden literatuur te ordenen in een scriptie literatuurlijst, zodat je het overzicht niet kwijt raakt. Lees zeker verder als je niet over een Mind Palace à la Benedict Cumberbatch in Sherlock beschikt.

   Mappenstructuur maken

   De eerste stap in het organiseren van de gevonden literatuur, is een mappenstructuur op je computer maken. Doordat je een blauwdruk hebt gemaakt van jouw scriptie, weet je welke deelonderwerpen behandeld moeten worden. Geef ieder deelonderwerp een eigen map. Plaats alle literatuur over een bepaald onderwerp, dus in de bijbehorende map. Als de gevonden literatuur over meerdere onderwerpen gaat, plaats het artikel dan ook in meerdere mappen. Zo hoef je niet te zoeken in andere mappen als je een alinea over een specifiek onderwerp aan het uitwerken bent. De bestandsnaam van de opgeslagen bron zou bijvoorbeeld moeten beginnen met de achternaam van de eerste auteur en de titel van de bron.

   scriptie-literatuurlijst-afbeelding

   Naslagwerk bronvermelding maken

   In het blog Kickstart je scriptie staat als actiepunt dat je moet weten wat de regels ten aanzien van de bronvermelding zijn bij jouw opleiding. Pak deze regels er nog eens bij. Maak nu een document waarin je precies weergeeft hoe de bronvermelding eruit moet zien per type bron.

   Voorbeeld: boek met meerdere auteurs, Harvard stijl
   <Auteur, Initialen., Jaar. Titel boek. Editie (alleen als geen eerste druk is) Plaats: Uitgever.>

   Doe dit voor elk type bron. Bewaar dit in een document, bij voorkeur opgeslagen als ‘alleen lezen’. Iedere keer dat je een nieuwe bron vindt, kun je uit dit document kopiëren hoe de bronvermelding moet zijn en invullen voor de gevonden bron.

   Geannoteerde scriptie literatuurlijst maken

   Om snel terug te vinden in welke map, welk artikel of welke informatie staat, kun je een wegwijzer of geannoteerde scriptie literatuurlijst maken. Maak daarvoor een nieuw document aan waarop je per deelonderwerp en bron bijhoudt:

   • de titel van de bron;
   • minimaal de eerste auteur van de bron;
   • de bronvermelding van de bron volgens de regels van jouw opleiding;
   • een of twee zinnen met de kern van de bron.

   Je krijgt dan een lijst die er als volgt uitziet:

   deelonderwerp X:

   – titel en auteur(s) bron
   – correcte bronvermelding tekst + bronvermelding literatuurlijst
   – samenvatting

   – titel en auteur(s) bron
   – correcte bronvermelding tekst + bronvermelding literatuurlijst
   – samenvatting

   – titel en auteur(s) bron
   – correcte bronvermelding tekst + bronvermelding literatuurlijst
   – samenvatting

   deelonderwerp Y:

   – titel en auteur(s) bron
   – correcte bronvermelding tekst + bronvermelding literatuurlijst
   – samenvatting

   en ga zo maar door.

   Nu ordenen, later tijd besparen

   Houdt deze wegwijzer continu up-to-date. Op het moment dat je een bron gebruikt in de tekst, hoef je alleen maar de juiste bronvermelding uit de wegwijzer te kopiëren en deze in de literatuurlijst te plaatsen. Het kost iets meer tijd bij het registreren, maar het scheelt enorm tijdens het schrijven. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je schrijft zonder direct de juiste bron te vermelden. Als je weken later je tekst probeert op te schonen, is het een onmogelijke klus om te achterhalen waar de informatie vandaan komt. De tijd die je kwijt bent met het uitzoeken van je eerder gevonden en slecht geregistreerde literatuur, kan voor zoveel leukere dingen gebruikt worden! Je bespaart tevens een hoop frustratie.

   Welke trucs heb jij om alle verzamelde informatie en literatuur te ordenen? Deel ze met ons in een reactie!

   Marije
   Marije

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en wij nemen op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.