Experimenteel onderzoek

Bij experimenteel onderzoek  of een proef manipuleren we een variabele om te zien of dit effect heeft op een andere variabele. Dit is de tegenhanger van correlationeel of cross-sectioneel onderzoek, waarbij we observeren wat er ‘van nature’ gebeurd in de wereld zonder direct te interveniëren. Een experiment is een zorgvuldig opgezette en nauwkeurige observatie van een stukje werkelijkheid dat kan worden uitgevoerd om een hypothese te toetsen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Met een experiment wordt beoogd een verondersteld oorzakelijk verband te toetsen, waar bij correlationeel onderzoek slechts correlatie of samenhang kan worden aangetoond. Experimenteel onderzoek wordt in een gecontroleerde omgeving uitgevoerd, zodat een of meerdere variabelen gemanipuleerd kan worden en het effect hiervan op een andere variabele onderzocht kan worden. Deze methode is afkomstig uit de natuurwetenschappen, maar wordt tegenwoordig in vrijwel alle wetenschappen gebruikt. In de sociale wetenschappen is een experiment vaak erg kostbaar of praktisch onhaalbaar en wordt vaak met quasi-experimenten gewerkt, waarbij niet de gehele omgeving gecontroleerd is.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!