Correlationeel (of cross-sectioneel) onderzoek

Bij correlationeel of cross-sectioneel onderzoek observeren we als onderzoekers wat er ‘van nature’ gebeurt in de wereld zonder direct te interveniëren.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Bij correlationeel of cross-sectioneel onderzoek observeren we als onderzoekers wat er ‘van nature’ gebeurt in de wereld zonder direct te interveniëren. Het tegenovergestelde is experimenteel onderzoek, waarbij we een variabele manipuleren om te zien of dit effect heeft op een andere variabele. Cross-sectioneel wil zeggen dat er ‘natuurlijke’ (in de betekenis dat de onderzoekers niet ingrijpen) fenomenen of gebeurtenissen worden geobserveerd of een snapshot van een bepaald moment in de tijd te nemen.

Voorbeelden zijn onderzoeken naar de correlatie tussen leefstijl (roken, voeding, bewegen) en ziektes (diabetes, alzheimer, kanker); situationele leiderschapsstijlen (delegeren, steunen, begeleiden, leiden) en teamprestaties. Als we bijvoorbeeld willen weten wat de relatie is tussen bewegen en overgewicht, dan leggen we een vragenlijst aan mensen met vragen over hun beweeggedrag en gewicht. Nu weten we of er een correlatie is tussen bewegen en overgewicht. Echter weten we nog niet of er sprake is van een oorzakelijk verband.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!