Methoden

In het hoofdstuk ‘methoden’ wordt er besproken hoe het onderzoek is uitgevoerd. Er zijn verschillende manieren van onderzoek (kwantitatief en kwalitatief)¹ en er zijn verschillende onderzoeksmethoden: experiment, surveyonderzoek, casestudy, action research, grounded theory, etnografie en archiefonderzoek.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

methoden scriptie afbeelding - Man voor whiteboard

Kwantitatief onderzoek

Naast kwalitatief onderzoek kan je ook een kwantitatief onderzoek doen. Hierbij onderzoek je niet zozeer waarom iets zo is maar meer of iets zo is. Je gaat dan ook op zoek naar verbanden. Deze verbanden ga je vervolgens proberen aan te tonen door het testen van data. Hierbij kan het zijn dat je deze data eerst zelf verzamelt (door bijvoorbeeld enquêtes), dat je gebruik maakt van openbare databestanden of dat je je onderzoek baseert op bestanden die al door iemand anders zijn samengesteld (bijvoorbeeld uit een eerder onderzoek). De resultaten van een kwantitatief onderzoek zijn vaak generaliseerbaar. Dit houdt in dat de resultaten een betrouwbaar beeld geven over het gemiddelde binnen een populatie. Als je het onderzoek nog een keer zou uitvoeren onder een populatie met dezelfde kenmerken dan vind je vergelijkbare resultaten.

Kwalitatief onderzoek

Bij een kwalitatief onderzoek gaat het vaak om het beantwoorden van een specifieke vraag in een specifieke situatie. Kwalitatief onderzoek doe je meestal aan de hand van literatuurstudie of (diepte)interviews. Een voorbeeld van een kwalitatief onderwerp is de vraag waarom de overheid een bepaalde wet heeft ingevoerd en of daardoor problemen uit het verleden zijn opgelost. Het antwoord op deze vraag is alleen van toepassing op die specifieke wet. Je kunt de motieven van de wetgever voor de invoering van deze wet dan ook niet als antwoord gebruiken op de vraag waarom een andere dan de onderzochte wet is ingevoerd. Je gaat bij een kwalitatief onderzoek dus op zoek naar het antwoord op een “waarom” vraag.

“Tip: kijk naar bestaande artikelen om te kijken of je alle onderdelen van het hoofdstuk hebt besproken”

¹www.ScriptieMaster.nl

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!