Surveyonderzoek

Deze methode wordt vaak geassocieerd met deductief onderzoek. De methode is erg populair in het bedrijfsleven en het wordt het meest gebruikt om wie, wat, waar en hoeveel vragen te beantwoorden. Door middel van gestandaardiseerde vragen (enquête) wordt kwantitatieve data verzamelt en die worden geanalyseerd met beschrijvende en verklarende statistiek.

Met een surveyonderzoek heb je meer controle over het onderzoeksproces. Wanneer steekproeven worden gebruikt, kunnen er tegen latere kosten resultaten worden verkregen die representatief zijn voor de gehele populatie. Het analyseren van de resultaten kost veel tijd en wordt vaak in SPSS gedaan. ¹

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Kenmerken surveyonderzoek

  1. Een groot aantal onderzoekseenheden
  2. Arbeidsintensieve data generering
  3. Meer inzichten in de breedte dan in de diepte
  4. (A) selecte steekproef
  5. Kwantitatieve data

Opbouw survey

Het is belangrijk dat de vragenlijst objectief is. Let hier vooral op bij het bepalen van je vragen. Een voorbeeld van een subjectieve vraag is: Vindt u ook dat de Btw-verhoging alle producten duurder maakt? Doordat in deze stelling doorklinkt dat jouw mening is dat dit inderdaad het geval is, zullen respondenten sneller geneigd zijn met ja te antwoorden. Een beter alternatief voor een dergelijke vraag is: Heeft de Btw-verhoging naar uw mening invloed gehad op het prijspeil? Ten tweede is het belangrijk dat je vragenlijst niet te lang is. Hierdoor neemt het aantal respondenten namelijk enorm af. Probeer er voor te zorgen dat mensen je enquête in maximaal tien maar liefst vijf minuten kunnen invullen. Een ander belangrijk punt is je vragenlijst duidelijk te maken. Zorg er voor dat de vragen simpel zijn en niet op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Dit kan je het beste achterhalen door de vragen door een kleine testgroep te laten maken (bijvoorbeeld een paar familieleden of vrienden) en te kijken hoe zij de vragen interpreteren en beantwoorden.

Vervolgens is het van belang bij je vragenlijst te werken met vaste schalen, hierdoor kan je de data beter gebruiken in een statistische analyse. Tot slot is de keuze tussen open en gesloten vragen van belang. Open vragen hebben als voordeel dat ze de respondent de mogelijkheid bieden meer informatie te geven. Echter, de antwoorden zijn lastiger te verwerken. Gesloten vragen daarentegen zijn wat beperkter van opzet, maar kunnen wel eenvoudig statistisch worden verwerkt. Merk je dat je eigenlijk heel veel open vragen wilt stellen? Kijk dan nog eens heel kritisch of een vragenlijst wel de geschikte onderzoeksmethode is voor je scriptie en of je niet beter kunt werken met interviews.

Naast een vragenlijst, kan een gestructureerde waarneming binnen een vooraf bepaald tijdpad en gestructureerde interviews waarbij alle geïnterviewde gestandaardiseerde vragen krijgen, ook gebruikt worden voor surveyonderzoek.

“Tip: Zorg altijd dat je scriptiebegeleider je vragenlijst goedkeurt voordat je deze verspreidt onder je doelgroep. Zo voorkom je dat je deze nogmaals moet versturen in aangepaste vorm.“

 

¹Mark Saunders, Philip Lewis en Adrian Thornhill (2015). ‘Methoden en technieken van onderzoek (zevende editie). Amsterdam: Pearson Benelux

surveyonderzoek afbeelding - Yes no check

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *