Hoe lees je een wetenschappelijk artikel?

Voordat je zelf een wetenschappelijk artikel kan schrijven, moet je eerst weten hoe je een wetenschappelijk artikel moet lezen. Wellicht heb je dit al tientallen keren moeten door voor je opleiding, maar zeker niet iedere studie besteed hier aandacht aan, HBO-studies werken bijvoorbeeld vaker met studieboeken. In dit blog besteden wij aandacht aan hoe je wetenschappelijke artikelen het beste kunt aanpakken.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

wetenschappelijk lezen blog afbeelding

Waar vind ik mijn artikelen?

Jouw universiteit of hogeschool heeft een uitgebreide database van gedigitaliseerde bestanden. Dit zijn boeken, artikelen uit tijdschriften maar ook veel wetenschappelijke artikelen. Als je het artikel niet kunt vinden via jouw eigen opleidingsinstituut, werkt Google Scholar vaak het beste. Wel is het handig om hier in te loggen via jouw universiteit of hogeschool omdat je zo beter toegang hebt tot de meeste artikelen. Vervolgens kent Google Scholar veel onderdelen waarop je je zoekopdracht kunt specificeren. Denk hierbij aan het publicatiejaarstal, de taal en het wel of niet meenemen van artikelen waarin is geciteerd. Weet je precies welk artikel je zoekt? Dan vind je deze meestal wel door alleen de titel en de auteur in te vullen. Weet je niet exact wat je zoekt, maar heb je alleen een onderwerp? In dat geval is het verstandig wat specifieker naar de zoekopties te kijken. Als je eenmaal een goed artikel hebt gevonden, kun je onder het artikel vaak relevante artikelen vinden door te kijken wie uit dit artikel heeft geciteerd. Natuurlijk is het nakijken van de bronnenlijst van een relevant artikel ook erg handig om meer geschikte artikelen te vinden. Denk er aan om je zoekopdracht in het Engels of eventueel in meerdere talen uit te voeren. Op zoek naar een voorbeeldscriptie? Universiteiten hebben vaak een aparte database voor scripties, zo zijn bijvoorbeeld alle scripties van de Universiteit van Amsterdam hier te vinden. Voor het HBO kun je ook een kijkje nemen op de HBO-Kennisbank voor voorbeelden.

Hoe zit een artikel in elkaar en hoe lees ik deze?

Dit is afhankelijk van wat voor soort onderzoek er is gedaan. Op onze website worden alle onderdelen van ieder soort studie uitgebreid toegelicht. Zowel voor een literatuuronderzoekkwalitatief onderzoek als kwantitatief onderzoek. Maar, over het algemeen is een artikel als volgt opgebouwd: Titelblad, Abstract (korte samenvatting), Inleiding (inclusief onderzoeksvraag of hypothese(s) en theoretisch kader), Methode (participanten, materialen en procedure), Resultaten en Conclusies en er wordt afgesloten met een Discussie. Als je artikelen hebt gevonden die jouw onderwerp aanraken, kun je de artikelen uiteraard gaan lezen. Omdat wetenschappelijke artikelen vaak lang en ingewikkeld zijn is het handig om hier een trucje voor te gebruiken. Lees eerst de abstract en vervolgens de conclusie. Als je deze twee onderdelen hebt gelezen, heb je al een veel beter idee van de inhoud van de rest van het artikel. Als het artikel interessant genoeg is om verder te lezen, kun je hier het beste aantekeningen en markeringen bijmaken zodat je na het lezen van meerdere artikelen nog steeds weet waar het stuk over ging. Vind je het toch nog erg moeilijk om wetenschappelijke artikelen door te komen? Veel universiteiten organiseren workshops waarbij je het lezen kunt oefenen. Bijvoorbeeld op de Universiteit van Amsterdam.

Heb jij een goed idee voor een blog of zit je met een prangende vraag over je scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Heb je de blog van vorige week al gelezen? Deze ging over het vinden van een afstudeerstage.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden