Hoe vind je een afstudeerstage?

Hoewel veel studenten geheel zelfstandig een scriptie schrijven, kiezen sommige studenten voor een afstudeerstage. Soms is dit zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij veel HBO-studies. Als je kiest voor een stage, waar moet je dan eigenlijk op letten? ScriptieMaster heeft een aantal punten voor je op een rijtje gezet.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Hoe vind je een afstudeerstage?

Hoe vind je een afstudeerstage? Sommige opleidingen hebben connecties met bedrijven waardoor ze je gemakkelijk aan een stage kunnen helpen, bij andere studies moet je het volledig zelf uitzoeken. Ten eerste is het belangrijk dat je zelf helder voor ogen hebt wat voor resultaat je wilt behalen. Is er een specifiek onderwerp wat je boeit? Wil je een groot netwerk opbouwen? Er zijn allerlei redenen voor het volgen van een stage en deze zijn belangrijk om in je hoofd te houden als je op zoek gaat naar een leuke plek. Niets is zo vervelend als je op de stageplek uiteindelijk niet kan doen, wat jij graag had willen doen. Vervolgens moet je op zoek gaan. Er zijn verschillende kanalen waar je leuke stages kunt vinden, hier enkele voorbeelden: OneWorld voor maatschappelijke stages, Stageplaza de grootste stagebank van Nederland, WerkenvoorNederland, voor alle stages binnen de overheid of NationaleStagebank de stagebank van de Nationale Vacaturebank. Hiernaast hebben veel universiteiten en hogescholen ook eigen stagebanken en zijn er diverse groepen op Facebook te vinden.

Heb je de juiste plek gevonden? Schrijf dan een pakkende motivatiebrief. Dit geldt uiteraard voor iedere baan, maar juist bij een stage is het belangrijk om aan te geven waarom jij een toevoeging zou kunnen zijn binnen de organisatie. Bedenk wat jouw capaciteiten zijn en waarom deze belangrijk zijn voor het betreffende bedrijf. Zorg vervolgens dat je cv up-to-date is. Zorg dat hij er netjes en professioneel uitziet, je cv is voor een stage immers een stuk belangrijker dan voor een kortstondig bijbaantje. Als je de brief verstuurd hebt en je hebt al even geen reactie ontvangen, is het helemaal niet gek om er eens achteraan te bellen. Als er meerdere stagiaires hebben gesolliciteerd onthouden ze de student die net even wat extra moeite doet om te bellen vaak alleen maar meer. Mag je op gesprek? Good job! Kleed je netjes aan, verdiep je in het bedrijf en bedenk je nog een keer wat jouw kwaliteiten zijn die van toepassing zijn binnen deze organisatie. Tijdens het gesprek is het niet alleen belangrijk dat de organisatie een goede indruk krijgt van jou, ook jij moet een goede indruk krijgen van een bedrijf. Waar moet je op letten?

1. Bedenk je dat dit de laatste fase van je studie is, let goed op dat er binnen het bedrijf nog genoeg te leren valt.
2. Organisaties geven vaak veel werk uit handen aan stagiaires, zorg dat er genoeg tijd over blijft voor je scriptie/afstudeeronderzoek.
3. Maak extra duidelijk dat het voor jou gaat om een afstudeerstage, stages zijn er namelijk in veel verschillende soorten.
4. Zorg dat jullie een arbeidsovereenkomst tekenen, lees deze goed door voordat je begint.
5. Durf vragen te stellen!

Heb jij een goed idee voor een blog of zit je met een prangende vraag over je scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden