Motivatie nodig?

Lees hieronder meer over het belang van motivatie bij het schrijven van een goede scriptie.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Intrinsieke versus extrinsieke motivatie.

Ik vroeg een tijdje geleden aan studenten die bij mij in de  collegezaal zaten waarom ze hier en nu mijn colleges bijwoonden? Ik had natuurlijk gehoopt (tegen beter weten in) dat de studenten zouden zeggen dat ze mijn cursus volgen om er wat van te leren omdat ze dat nodig hebben in de rest van hun studie of daarna.

De antwoorden die ik kreeg kwamen op het volgende neer: ik moet dit vak met een voldoende afsluiten om mijn bachelorsdiploma te halen en ik heb mijn bachelor nodig om ergens aan mijn master te beginnen…

In deze periode legde ik aan de bachelor studenten uit dat mijn vak in Bachelor 3 de basiskennis bevat die ze over precies 1 jaar nodig hebben in de master. Je zag ze denken: ja ja, dat zal wel…..

En tegelijkertijd vroeg ik aan de masterstudenten of ze de kennis van Bachelor 3 nog paraat hadden. Met wazige ogen keken de studenten me een beetje verwijtend aan waarom ik zoiets durf te vragen…….

Deze twee insteken zullen wel bekend voorkomen, denk ik. Als je iets leert om er zelf wijzer en beter van te worden noemen we dat intrinsieke motivatie. Daar hoeft geen tastbare beloning tegenover te staan. Je doet het voor jezelf.

Als je daarentegen iets doet vanwege de tastbare beloning die je ervoor ontvangt hebben we het over extrinsieke motivatie. Die beloning kan allerlei vormen aannemen, zoals een voldoende cijfer voor een tentamen. Iemand buiten jou zorgt ervoor dat je iets doet.

Voor beiden vormen van motivatie krijg je dus een beloning; bij intrinsieke motivatie beloon je je zelf (niet tastbaar) en bij extrinsieke motivatie beloont een ander je (tastbaar).

Dit onderscheid is ook van toepassing op het schrijven van een scriptie. Als je een scriptie schrijft omdat het moet van de opleiding, omdat je er vanaf wil (desnoods met een mager zesje) of omdat je anders je diploma niet krijgt ben je extrinsiek gemotiveerd.

Als je daarentegen met je scriptie aan de slag gaat omdat het onderwerp je interesseert, omdat je een goed cijfer wilt behalen (omdat je dat verdient!) of omdat je wilt dat het goed staat op je CV (of tegenwoordig LinkedIn) (je toekomstige werkgever ziet dit ook!), ben je intrinsiek gemotiveerd.

Scriptie-motivatie-afbeelding

Zoals met zovele dingen in het leven ligt de waarheid ergens tussen deze twee “uitersten” in. Altijd zal een mix van intrinsieke en extrinsieke motivatie je drijfveer zijn. Maar feit blijft wel dat het voor jezelf in alle opzichten beter is als de weegschaal doorslaat naar intrinsieke motivatie. Het geeft je toch een beter gevoel als je je schouders eronder gezet hebt en je trots kunt zijn op het resultaat dan dat je met een zesje een stuk hebt geschreven dat in de la verdwijnt en er nooit meer uitkomt. En als je met dit goed gevoel ook nog een diploma haalt, is dat dubbele winst.

Het is mijn ervaring dat studenten die meer intrinsiek dan extrinsiek gemotiveerd zijn, over het algemeen een beter cijfer halen dan studenten die met name extrinsiek gemotiveerd zijn. Het enige probleem is dat jij alleen je intrinsieke motivatie kunt beïnvloeden, niemand anders…………..En daarmee komen we weer bij de kern van intrinsieke motivatie; die kun je positief beïnvloeden door een onderwerp te nemen dat je mateloos boeit. Het moet interessant zijn voor je. Kijk maar eens naar mijn column “Interesting for you, relevant to others

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden