Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Het formuleren van deelvragen

   Het formuleren van deelvragen

   Aangezien je hoofdvraag vaak te abstract is, moet je deze opdelen in onderzoekbare eenheden. Dit noemen we deelvragen. Elke deelvraag richt zich op een bepaald onderdeel van jouw hoofdvraag. Door een deelvraag te formuleren creëer je een helder inzicht in datgene wat je echt te weten wilt komen.

   Aan welke eisen moeten deelvragen voldoen?

   Het is gebruikelijk om ongeveer 5 deelvragen te formuleren voor één hoofdvraag. De hoofdvraag is de meest ‘brede’ vraag. Formuleer je deelvragen in een trechter. Begin op macroniveau, vervolgens op mesoniveau en eindig op microniveau. Hierbij begin je met verklarende en beschrijvende deelvragen. Zorg dat je deelvragen enkel hetzelfde onderzoeksgebied bestrijken als de hoofdvraag. Het komt weleens voor dat een deelvraag nog te abstract is, of verder onderverdeeld moeten worden. In dit geval stel je onderzoeksvragen op. Wanneer je kwantitatief onderzoek uitvoert hoef je geen deelvragen op te stellen. In plaats hiervan test je hypothesen.

   Voorbeeld van een beschrijvende deelvraag:” Uit welke marksegmenten bestaat de particuliere-evenementenmarkt van Amsterdam?”

   Deelvraag SMART formuleren

   Het is van belang dat een deelvraag, voor zo ver dit mogelijk is, SMART formuleert. Dit houdt in de ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Dit kan soms lastig zijn. In het voorbeeld hierboven is bijvoorbeeld te zien dat de deelvraag niet Tijdsgebonden is. Vraag jezelf in dit geval af, of dit problematisch is. Wanneer je een deelvraag SMART formuleert dwing je jezelf om kritisch na te denken over datgene dat je te weten wil komen. In een eerdere blog leg ik uitgebreid uit hoe je SMART moet formuleren. Een voorbeeld van een SMART

   Checklist

   Iedere student houdt van checklists. Daarom geven we je deze voor het opstellen van een goede deelvraag. Let wel op dat je de eisen van jouw hogeschool of universiteit ook in acht neemt. Deze kun je vinden in je scriptiehandleiding.

   • SMART geformuleerd.
   • Ondersteunen de hoofdvraag.
   • Ongeveer vijf deelvragen.
   • Zelfde thema als hoofdvraag.
   • Orden je deelvragen.

   Kan jij gerichte hulp gebruiken tijdens het schrijven van jouw scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00