SMART formuleren

Tijdens je studietijd word je er mee overspoeld: de SMART formuleren. Hoogstwaarschijnlijk heb je deze methode al meerdere keren gebruikt, maar tijdens het schrijven van een scriptie -en dan vooral bij het formuleren van doelstellingen- blijkt het toch altijd lastiger toe te passen dan verwacht. Daarom gaan we in de blog van deze week dieper in op de SMART methode!

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Wat is SMART formuleren ook alweer?

SMART is een acroniem voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een doelstelling is SMART wanneer aan alle letters van het acroniem wordt voldaan. Sinds de jaren 90 wordt het de methode gebruikt om onder andere doelstellingen en onderzoeks- en adviesvragen te formuleren. Door een doelstelling SMART te formuleren is deze duidelijk voor alle betrokkenen en kan het gestelde doel eerder in praktijk worden gebracht. Daarnaast worden doelstellingen als ‘we willen meer omzet’ door deze methode vermeden.

Een echte SMART doelstelling

De handigste manier om te laten zien hoe SMART formuleren in de praktijk wordt gebracht, is aan de hand van voorbeelden. Hier geven we er twee:

  • De gemiddelde werktijd per case moet in 2018 met 2 minuten dalen ten opzichte van 2017.
  • De afzet van Vaatwasmiddel Bubbel (Specifiek) moet in 2018 (Tijdsgebonden) met 20% (Meetbaar) stijgen ten opzichte van 2017 in marktsegment X.
 

In het laatste voorbeeld is aangegeven dat de doelstelling voldoet aan drie van de vijf eisen. Het moet nog blijken of de doelstelling ook acceptabel en realistisch is. Wanneer er binnen een organisatie breed draagvlak is voor het gestelde doel, is het Acceptabel. Een doelstelling is Realistisch wanneer het uitvoerbaar en tegelijkertijd motiverend is.

Is SMART wel zo slim?

Tijdens het schrijven van veel scripties zal de SMART methode van pas komen, maar er is ook kritiek op SMART formuleren van doelstellingen. Want sommige doelen zijn simpelweg (nog) niet SMART te formuleren. Vooral het meetbaar maken van een doelstelling is vaak lastig. Zeker als je dit van tevoren moet inschatten. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je in de eerste fase van jouw scriptie een groeidoelstelling moet formuleren. Hoewel je scriptiebegeleider eist dat het in de beginfase gebeurt, is het in werkelijkheid pas later in je scriptieproces mogelijk om je doelstellingen meetbaar te maken. De SMART methode biedt in deze situatie dus slechts houvast.

Heb jij moeite met het SMART formuleren van je doelstellingen, of loop je tegen een ander probleem aan? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!

smart formuleren blog afbeelding

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden