Het formuleren van deelvragen

Aangezien je hoofdvraag vaak te abstract is, moet je deze opdelen in onderzoekbare eenheden. Dit noemen we deelvragen. Elke deelvraag richt zich op een bepaald onderdeel van jouw hoofdvraag. Door een deelvraag te formuleren creëer je een helder inzicht in datgene wat je echt te weten wilt komen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
9,1
4.4/5

373

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Het formuleren van deelvragen

Aan welke eisen moeten deelvragen voldoen?

Het is gebruikelijk om ongeveer 5 deelvragen te formuleren voor één hoofdvraag. De hoofdvraag is de meest ‘brede’ vraag. Formuleer je deelvragen in een trechter. Begin op macroniveau, vervolgens op mesoniveau en eindig op microniveau. Hierbij begin je met verklarende en beschrijvende deelvragen. Zorg dat je deelvragen enkel hetzelfde onderzoeksgebied bestrijken als de hoofdvraag. Het komt weleens voor dat een deelvraag nog te abstract is, of verder onderverdeeld moeten worden. In dit geval stel je onderzoeksvragen op. Wanneer je kwantitatief onderzoek uitvoert hoef je geen deelvragen op te stellen. In plaats hiervan test je hypothesen.

Voorbeeld van een beschrijvende deelvraag:” Uit welke marksegmenten bestaat de particuliere-evenementenmarkt van Amsterdam?”

Deelvraag SMART formuleren

Het is van belang dat een deelvraag, voor zo ver dit mogelijk is, SMART formuleert. Dit houdt in de ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Dit kan soms lastig zijn. In het voorbeeld hierboven is bijvoorbeeld te zien dat de deelvraag niet Tijdsgebonden is. Vraag jezelf in dit geval af, of dit problematisch is. Wanneer je een deelvraag SMART formuleert dwing je jezelf om kritisch na te denken over datgene dat je te weten wil komen. In een eerdere blog leg ik uitgebreid uit hoe je SMART moet formuleren. Een voorbeeld van een SMART

Checklist

Iedere student houdt van checklists. Daarom geven we je deze voor het opstellen van een goede deelvraag. Let wel op dat je de eisen van jouw hogeschool of universiteit ook in acht neemt. Deze kun je vinden in je scriptiehandleiding.

  • SMART geformuleerd.
  • Ondersteunen de hoofdvraag.
  • Ongeveer vijf deelvragen.
  • Zelfde thema als hoofdvraag.
  • Orden je deelvragen.

Kan jij gerichte hulp gebruiken tijdens het schrijven van jouw scriptie? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *