Een numerieke variabele creëren met SPSS

Een numerieke variabele is vrij eenvoudig aan te maken in SPSS, omdat dit de standaardinstelling is bij het creëren van een variabele.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

In de Variable View van SPSS doorlopen we de volgende stappen:

  1. Klik op de witte cel onder de kolom Name in de rij waar je variabele wilt aanmaken.
  2. Type de gewenste variabelenaam in (bv. ‘werkervaring’). Met de kolom Type hoef je niets te doen: de standaardaardinstelling staat immers al op numerieke variabele.  Onder de kolom Width kun je wanneer noodzakelijk het maximaal aantal getallen per datapunt instellen. Onder de kolom Decimals kun je het aantal decimalen instellen. Wanneer een variabele werkervaring maanden meet en dit is in jaren uitdrukt, is het wel zo correct om met decimalen te werken. Anderzijds is het onlogisch om decimalen in te stellen wanneer een variabele staat voor het aantal Facebookvrienden die iemand heeft: je kunt immers geen halve Facebookvrienden hebben.
  3. Ga naar de volgende cel met de pijltjes van het toetsenbord op klik met de muis op een andere cel om de invoer definitief te maken. Je hebt nu een variabele aangemaakt. Zoals je ziet heeft SPSS automatisch de standaardinstellingen voor elk veld gecreëerd.
  4. Het is een goede gewoonte om in de kolom Label een correctere, meer specifieke beschrijving van de variabele in te voeren (bijvoorbeeld ‘werkervaring in jaren’). Dit komt later van pas als je tabellen en grafieken gaat maken.

In de Data View zie je nu dat de kolommen de door jou ingevoerde naam weergeven.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!