De modus

De modus is in een frequentieverdeling of dataset de waarde die het meest voorkomt, oftewel de waarde met de hoogste frequentie.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

De modus is in een frequentieverdeling of dataset de waarde die het meest voorkomt, oftewel de waarde met de hoogste frequentie. In een frequentieverdeling is dit eenvoudig waar te nemen aan de hand van een histogram: de modus is de langste staaf. Een frequentieverdeling kan uiteraard meer dan één modus bevatten. We noemen een verdeling bimodaal als er twee pieken zijn en multimodaal in het geval van meer dan twee pieken. De modus is een veelgebruikte centrummaat (net als het gemiddelde of de mediaan).

Toepassing van de modus

Het gebruik van de modus is met name zinvol wanneer de data gespreid is rond één centrale waarde. Logischerwijs ligt deze in een symmetrische frequentieverdeling dicht bij het gemiddelde en de mediaan. In een scheve verdeling is dit niet het geval. De modus heeft als voordeel ten opzichte van het gemiddelde dat deze ook bruikbaar is bij ordinale en zelfs nominale verdelingen. Deze is dan ook wat eenvoudiger vast te stellen. Het woord modaal is de bijvoeglijke vorm van modus. Je zult het waarschijnlijker vaker hebben gehoord, bijvoorbeeld in de vorm van modaal inkomen.

Een voorbeeld

Voor een vak doen zeventien studenten een proefwerk. Hun cijfers zijn: 3, 4, 4, 5, 5, 6, 6, 6, 6, 6, 6, 6, 7, 7, 7, 8, 8. Een zes komt het meeste voor en is dus de modus.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!