Frequentieverdelingen

Een frequentieverdeling of histogram is een grafiek waarin staat weergegeven hoe vaak elke score in de dataset voorkomt. Een frequentieverdelingenzijn erg behulpzaam bij het bepalen van de kenmerken van de verdeling van de data. Frequentieverdelingen zijn er in allerlei vormen en maten.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

De normale verdeling

De normale verdeling of Bell Curve is de meest bekende frequentieverdeling. Als we een verticale lijn door het midden van deze verdeling trekken dan zien beide kanten er hetzelfde uit, waarbij de meerderheid van de scores in het midden ligt (zie onderstaande afbeelding). Veel natuurlijke fenomenen (bijv. lengte of IQ van mensen) hebben een normale verdeling.

Niet-normale frequentieverdelingen

Frequentieverdelingen kunnen voornamelijk op twee verschillende manieren van een normale verdeling afwijken: Scheefheid (skewness): scheefheid wijst op de mate van asymmetrie van een frequentieverdeling. Een scheve verdeling kan positief of negatief geskewd zijn. Bij een positieve skew staan de hoogste scores aan de linker kant met een platte staart rechts. Bij een negatieve skew geldt het tegenovergestelde.

Platheid (kurtosis): de piekvormingheid of welving van een frequentieverdeling. Een hoge of positieve kurtosis wijst op een verdeling met een hoge piek in het midden, terwijl een verdeling met een lage of negatieve kurtosis er relatief plat uitziet.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *