Populatie

Een populatie is een homogene verzameling van objecten (bijv. een groep mensen) waarop het onderzoek zich richt. Een populatie bestaat dus uit alle leden van een groep waarover je conclusies wilt trekken.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Een populatie is een homogene verzameling van objecten (bijv. een groep mensen) waarop het onderzoek zich richt. Een populatie bestaat dus uit alle leden van een groep waarover je conclusies wilt trekken. Deze complete set van items of objecten heeft tenminste één gemeenschappelijke eigenschap die wordt onderworpen aan (statistische) analyse. Bijvoorbeeld, de populatie van Aborigines (ook wel Aboriginals genoemd) uit Australië deelt een gemeenschappelijke geografische afkomst, taal, literatuur, genetische afkomst, etc. die hen onderscheidt van populaties met een andere afkomst. Omdat het vaak onpraktisch is om een gehele populatie te onderzoeken nemen we een steekproef hieruit.

Subpopulatie

Wanneer een subset van een populatie één of meer aanvullende eigenschappen deelt ten opzichte van de rest van de populatie noemen we, hoe kan het ook anders, een subpopulatie. Bijvoorbeeld, de Palawah, afkomstig van Tasmanië, met hun eigen taal, kan worden gezien als een subpopulatie Aboriginals. Een vaak toegepaste subpopulatie is die van mannen en vrouwen, bijvoorbeeld wanneer lichaamslengte geanalyseerd wordt. Een subset van een populatie die niet één of meer aanvullende eigenschappen deelt ten opzichte van de rest van de populatie noemen we een steekproef.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!