Data-analyse: waar te beginnen?

Data-analyse komt aan bod wanneer je kwantitatieve (telbare) data hebt verzameld. Er zijn vele verschillende technieken voor statistische data-analyse beschikbaar. Voordat je met data-analyse aan de slag kunt dien je de data goed te verwerken zodat deze geschikt is voor de analyses die je wilt doen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Data verwerken

Enquêtedata dient in een database zoals Excel of SPSS ingevoerd of geëxporteerd te worden, waarbij rekening gehouden dient te worden met het aanmaken van de juiste velden en juiste instellingen, zodat de data klaar geschikt is voor de gewenste analyses. We gaan hier niet al te diep in op hoe er geteld, gemeten en getoetst moet worden. Daar zijn reeds verscheidene goede naslagwerken voor beschikbaar. ‘Discovering Statistics with SPSS’ van Andy Field (de rock star onder de SPSS-deskundigen) kan ik ten zeerste aanraden. Zijn uitleg is helder en wordt met de nodige humor gebracht. Voor specifiekere instructies over statistiek met SPSS verwijs ik je dan ook hier naartoe. Om je op weg te helpen lopen we een paar handige overzichten langs waarmee je kunt bepalen welke analyses je moet doen om jouw onderzoeksvraag te beantwoorden.

Data analyseren

Nu kan de data-analyse beginnen. Afhankelijk van het doel van het onderzoek en het type variabelen dien je de berekening van een of meerdere kengetallen (‘summary statistics’ of ‘descriptive statistics’), statistische toetsen of regressieanalyses te doen.

Kengetallen

Kengetallen geven in één getal een samenvatting over een dataset. Kengetallen kunnen gaan over één variabelen (bijv. gemiddelde, mediaan, modus, variantie, standaarddeviatie) of over de relatie tussen twee variabelen (bijv. correlatiecoëfficiënt). Tabel 1 bevat een overzicht van typen kengetallen over één variabele, terwijl in Tabel 2 onder meer de kengetallen voor de relatie tussen twee variabelen zijn terug te vinden.

Tabel 1. Kengetallenvinder (Bron: AMC Clinical Research Unit)

Statistische toets

Een statistische toets doet op basis van een steekproef met een bepaalde betrouwbaarheid de uitspraak of een hypothese waar is of niet. Afhankelijk van het type data zijn er verschillende toetsen beschikbaar (Tabel 3). Een statistische toets doet met een bepaalde betrouwbaarheid (vaak 95%, soms 99%) een uitspraak. Een gewenste betrouwbaarheid (deze kun je zelf kiezen) van 95% wil zeggen dat de conclusie in 95 van de 100 gevallen juist zou zijn en dus in 5 gevallen onjuist. De onbetrouwbaarheid of het zogenaamde significatieniveau wordt uitgedrukt in alfa (α). Het uitvoeren van een toets met een alfa van 5% wil zeggen dat de kans dat de nulhypothese onterecht wordt verworpen 5% is. De uitkomst van een toets wordt uitgedrukt met de p-waarde (of significantie), die aangeeft wat de daadwerkelijke kans is dat je de nulhypothese ten onrechte verwerpt gegeven de gebruikte steekproef. Een p-waarde kleiner dan alfa (p < α) wordt verworpen, terwijl een p-waarde gelijk aan of groter dan alfa niet wordt verworpen.

Tabel 2. Analysevinder (Bron: AMC Clinical Research Unit)

Regressie-analyse

Hypothese kun je ook toetsen met een regressieanalyse. Waar je met een statistische toets slechts kunt toetsen óf er een verband is tussen twee variabelen (of verschil tussen twee populaties), laat een regressieanalyse zien hoe een verband eruit ziet door een lijn te trekken door een puntenwolk. Afhankelijk van het type uitkomstdata zijn er verschillende regressieanalyses beschikbaar (verspreid over Tabel 2 en 3). De enkelvoudige lineaire regressie (Tabel 2) en de meervoudige lineaire regressie zijn de meest simpele en de meest voorkomende varianten.

Tabel 3. Toetsvinder (Bron: AMC Clinical Research Unit)

Figuur 1 (onder) bevat een aantal voorbeelden van regressielijnen:

Figuur 1.

Regressielijnen

Wellicht zijn al die verschillende toetsen en analyses met ingewikkelde namen wat overweldigend, maar de ervaring leert dat je met Google en YouTube een heel eind komt, zeker als je eenmaal weet welke analyses je moet doen.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *