Literatuurstudie tijdens je scriptie
Naast de literatuur die je tijdens je studie hebt bestudeerd, word je geacht om tijdens het schrijven van je scriptie een uitgebreidere literatuurstudie uit te voeren. Het bestuderen van literatuur helpt niet alleen om jouw onderzoeksgebied te verkennen, maar kan je ook op gang helpen met het schrijven van jouw scriptie.
Hulp nodig bij je scriptie?
Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
10.000+ studenten geslaagd
98% slaagt op tijd
Hbo & wo, online & offline
Scriptiebegeleiding sinds 2005
Inhoudsopgave
Het begin van jouw literatuurstudie
Maar hoe vind je de juiste literatuur? Vakliteratuur en boeken worden aangeraden, maar daarnaast zijn wetenschappelijke artikelen een must. Wetenschappelijke artikelen zijn vaak in online databanken te vinden. Dit is dan ook de plek om jouw literatuurstudie te beginnen. Er zijn verschillende (betaalde) online databanken te vinden, maar het gros van de studenten zal gebruikmaken van Google, en specifiek Google Scholar. Het belangrijkste om te weten wanneer je zoekt met Google, is dat je meer dan alleen de zoekterm kan gebruiken om de juiste bron te vinden. De aanvullingen op de zoektermen noemen we orders, waar hieronder een paar voorbeelden van worden gegeven:
- Tot en met: door twee punten te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar Migratie 2000..2010.
- Een woord aanvullen: door * aan een zoekterm toe te voegen. Wanneer de helft van wat je zoekt bekend is kan je het sterretje gebruiken om de aanvulling te vinden.
- Type bestand: wanneer je aan het einde van je zoekopdracht bijvoorbeeld filetype:pdf invult, zullen PDF bestanden bovenaan verschijnen.
Om je zoekresultaten verder te specificeren kan je de bovenstaande- en andere orders ook combineren.
Waar moet een bron aan voldoen?
Of de literatuur die je hebt gevonden voor jouw onderzoek ook daadwerkelijk bruikbaar is zal je deels zelf moeten beoordelen. Wel zijn hier een aantal handige richtlijnen voor. Ten eerste moet je nagaan of de bron betrouwbaar is. Een standpunt in een wetenschappelijk artikel is beter onderbouwd dan een column in de krant. Daarnaast moet je altijd controleren hoe actueel de bron is. Wanneer de bron in 1960 is gepubliceerd en een actuele situatie omschrijft, is het te betwijfelen of de bron relevant is. Ook moet je de auteur leren kennen. Trek de deskundigheid in twijfel door te controleren of de publicatie in lijn is met wat de auteur eerder heeft gepubliceerd, of de auteur een link heeft met een (commerciële) instelling en tot slot of publicaties van de auteur gebaseerd zijn op wetenschap of op eigen opinie. Een handige tip is om in de literatuurverwijzing van de publicatie te kijken. Zo kan je aanvullende bronnen vinden die je verder helpen tijdens je literatuurstudie.
Verwijzen naar literatuur
Jouw literatuurstudie heeft het gewenste resultaat opgeleverd en je hebt de validiteit van de bron gewogen. Nu moet je zorgen dat je op de juiste manier verwijst naar de bron. In het kort komt het er op neer dat je zowel in de tekst- als in de literatuurlijst op de juiste manier moet verwijzen. De juiste manier van verwijzen wordt in de meeste gevallen in een scriptiehandleiding gegeven. In veel gevallen zal dit de APA-stijl zijn. Bij deze stijl moet je aan een lange lijst aan regels voldoen, daarom is het handig om je bronnen consequent te verwerken. Anders kost het je een hoop tijd aan het einde van je scriptie. Klik op deze link voor een uitgebreide handleiding voor verwijzen met de APA-stijl.
Heb je moeite met het vinden van de juiste bronnen, of loop je tegen een andere probleem aan tijdens het schrijven van je scriptie? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan!
Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:
Bekijk meer artikelen
Heb je vragen over dit artikel?
Laat een comment achter
Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden
Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:
Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!