Hoe bereid jij je voor op je toekomstige carrière?

Of je nu op de middelbare school zit of een opleiding op het mbo, hbo of aan de universiteit volgt, je bent op een bepaald moment bezig met jouw toekomstige carrière.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Als je kiest of hebt gekozen voor een opleiding zoals geneeskunde, dan heb je al wel enig idee hoe jouw toekomst eruit gaat zien. Maar voor iedereen die een ‘lekker brede studie’ heeft gekozen of nog op zoek is naar een opleiding, is hun toekomstige carrière vaak nog onduidelijk.

Het is nooit te vroeg om te beginnen met nadenken over de verschillende opties die er zijn en welke richting je uit zou willen gaan. Maar hoe begin je deze zoektocht?

Ga bij jezelf na wat jij graag wilt doen

Hoe zie jij jouw leven voor je over 10 jaar? In plaats van te denken dat je maar gewoon een baan of carrière moet kiezen, denk eens goed bij jezelf na over deze vraag. Waar word jij nou echt gelukkig van? En wanneer ben jij volgens jezelf succesvol in je carrière? In de afgelopen jaren heb je zoveel verschillende invloeden gehad van je ouders, je vrienden, jouw school, en hoe een succesvolle toekomst er volgens hen uit ziet. Dit hoeft echter niet te betekenen dat jij daar hetzelfde over denkt. Is genoeg geld verdienen om een groot huis en een mooie auto te kunnen kopen voor jou het belangrijkste? Of vind je het belangrijker dat je voldoening haalt uit je werk en je iedere dag met veel plezier naar werk gaat? Dat ligt er maar net aan waar jij behoefte aan hebt. Sommige mensen zien werk als middel om een doel, zoals vakantie, te bereiken, en voor anderen is hun werk het doel op zich.

Als je jezelf vragen stelt over waar jouw oprechte interesse ligt en wat voor jou het belangrijkste is in het leven, kan dat je helpen het balletje te laten rollen. Schrijf deze gedachten op en laat ze een tijdje rusten om hier op een later moment weer over na te denken. Als een bepaalde carrière toch niet iets voor jou blijkt te zijn, kan dit helpen om bepaalde beroepsgroepen te elimineren. Op deze manier filter je de dingen eruit die jij écht leuk vindt!

Vervolgens kun je gaan Googlen naar dat wat jij leuk vindt. Op deze manier kom je er al snel achter wat er allemaal mogelijk is in jouw interessegebied. Je kunt je bijvoorbeeld gaan oriënteren op opleidingen en cursussen die nodig zijn voor jouw toekomstige carrière. Is er een opleiding die past bij wat jij wilt doen? Ook kun je op zoek gaan naar vacatures in jouw gebied van interesse om te zien wat het inhoudt om in deze branche te werken. Het zoeken naar vacatures kun je ook gebruiken om een bijbaan of vakantiewerk te vinden bijvoorbeeld via StudentJob, waardoor jij al ervaring op kunt doet in jouw toekomstige werkveld. Zo kom je erachter of het echt wat voor je is én heb jij de eerste werkervaring al in de pocket!

Bijbanen met doorgroeimogelijkheden

Heb je nog niet direct een carrière op het oog en wil jij gewoon lekker bijverdienen? De beroepsgroepen met de meeste doorgroeimogelijkheden zijn customer service, sales/verkoop en promotiewerk. Wat houdt dit precies in?

Werken in de customer service is een waardevolle toevoeging aan jouw cv, omdat je wordt getraind op klantvriendelijkheid en oplossingsgerichtheid. Dit zijn kwaliteiten die in principe iedere medewerker in iedere beroepssector moet beheersen. Ook kun je na je bijbaantje doorgroeien naar een vaste functie en jouw vaardigheden blijven ontwikkelen. Een andere optie is werken in de sales/verkoop. Tijdens dit werk krijg je verschillende trainingen om jouw verkoopskills te verbeteren en vergroot jij jouw overtuigingskracht. Ben jij bijvoorbeeld van plan een eigen bedrijf te beginnen? Dan is het altijd handig om kennis te hebben van verschillende verkooptechnieken! Promotiewerk is tot slot een baan waar je veel doorzettingsvermogen voor nodig hebt, maar wat ook enorm loont. Deze sector werkt veel met bonussen, dus als jij gemotiveerd wordt door het halen van targets, is dit zeker de baan voor jou. Ook hier worden jouw verkoopskills getraind en leer je om niet zomaar genoegen te nemen met een ‘nee’. Welk werk je ook gaat doen, werkervaring is altijd een pré!

Dit artikel is geschreven door Sira Hoogstraten, Online Marketeer bij StudentJob.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!