Eerste hulp bij SPSS: Waar te beginnen voor dummies?

Kan jij wel wat hulp gebruiken met SPSS? Zoals je waarschijnlijk weet is SPSS het meestgebruikte statistische computerprogramma in de sociale wetenschappen en wordt het vaak gebruikt in de psychologie, sociologie, communicatie, marketing, marktonderzoek, bedrijfskunde, politicologie, etc. Grote kans dus dat je als hbo of wo afstudeerder met een sociale/commerciële studie met SPSS te maken krijgt wanneer je jouw kwantitatieve data-analyse gaat doen. Redelijke kans dat je alweer bent vergeten hoe dit werkt of dit nooit fatsoenlijk is behandeld tijdens je studie. Daarom een korte uitleg van de SPSS omgeving. Wat zit waar? En waar te beginnen?

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

SPSS opstarten

Laten we er even vanuit gaan dat je SPSS nog nooit hebt opgestart (ga anders verder naar het volgende kopje). Direct nadat je SPSS hebt opgestart verschijnt er een opstartvenster met verschillende keuzemogelijkheden.

Open an existing data source kies je als je al een dataset hebt. Wanneer dit is aangevinkt kun je onder More Files… kiezen als het gewenste bestand er niet bij staat. Nieuw bestand aanmaken? Kies dan voor Cancel.

De SPSS omgeving

Er zijn twee belangrijke vensters in SPSS: de ‘data editor en de ‘viewer’. In de data editor voer je data en variabelen in en kun je deze bewerken. Dit is het venster waar je standaard in terecht komt als je SPSS opstart. Met het tweede venster bekijk je de resultaten van je analyses. Deze verschijnt automatisch als je een analyse hebt uitgevoerd.

De data editor bestaat vervolgens uit twee tabbladen: Data View en Variable View. In de data view staat, het kan het ook anders, de data. De variable view leent zich om variabelen aan te maken en aan te passen.

Zo ongeveer alle analyses voer je uit via Analyze boven in het menu. In zeer zeldzame gevallen gebruik je de SPSS Syntax Editor (File –> New –> Syntax), waarmee je handmatig commando’s kunt invoeren.

Variabelen aanmaken en data invoeren

De eerste echte handeling die gaat verrichten in SPSS is het aanmaken van variabelen. Ga je naar het tabblad Variable View en volg deze instructies.

Vervolgens kun je data invoeren in de Data View. Je ziet hier in de kolommen de aangemaakte variabelen staan. Elke rij staat voor een respondent. Een ontbrekende waarde (missing value) kun je gewoon weglaten. Later kun je aangeven hoe je omgaat met missing values.

Hoe verder?

Als de data is ingevoerd ga je de data verkennen en vervolgens analyseren. In de ‘Statistiek met SPSS’ kennisbank vindt je uitleg over specifieke analyses.

Hulp nodig met SPSS?

Heb je moeite met SPSS of andere aspecten van je scriptie? Investeer in jezelf en schakel een professionele scriptiecoach in van de afstudeerconsultant. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!