Missing values in SPSS

Missing values (ontbrekende gegevens) zijn gegevens of datapunten van een variabele die ontbreken. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat een respondent vergeet een bepaalde vraag in een enquête in te vullen. Of een datum ontbreekt (in experimenteel onderzoek) door een mechanische fout. Een andere oorzaak is dat een respondent weigert een vraag te beantwoorden. Mogelijk omdat deze gevoelig ligt. Missing values kunnen een significant effect hebben op de conclusies die je kunt trekken op basis van de data.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Missing values (ontbrekende gegevens) zijn gegevens of datapunten van een variabele die ontbreken. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat een respondent vergeet een bepaalde vraag in een enquête in te vullen. Of een datum ontbreekt (in experimenteel onderzoek) door een mechanische fout. Een andere oorzaak is dat een respondent weigert een vraag te beantwoorden. Mogelijk omdat deze gevoelig ligt. Missing values kunnen een significant effect hebben op de conclusies die je kunt trekken op basis van de data. Dit betekent (in veel gevallen) niet dat we de data die we wel hebben in de vuilnisbank moeten gooien. Datatechnisch gezien kun je ook met missing values te maken krijgen wanneer je bijvoorbeeld in een enquête verschillende ‘routes’ toepast: verschillende typen respondenten (bv. klanten en prospects) krijgen verschillende vragen op basis van hun kenmerken of antwoorden. Wanneer je hier één dataset van maakt zullen er lege velden zijn, welke op de juiste wijze getypeerd dienen te worden, afhankelijk van de onderzoeksvraag die je wilt beantwoorden of hypothese die je wilt toetsen.

Missing values coderen

Nu we weten wat missing values zijn en wanneer je hiermee te maken krijgt, een uitleg over hoe je hiermee om dient te gaan in SPSS. We dienen namelijk aan SPSS te vertellen wanneer een waarde of leeg veld als missing value wordt behandeld, maar vervolgens ook hoe een missing value wordt behandeld. Dit gaat min of meer volgens hetzelfde principe als het coderen van variabelen: we kiezen een bepaalde numerieke waarde die het ontbrekende datapunt vertegenwoordigt. Deze waarde vertelt SPSS dat er sprake is van een missing value in een bepaald geval, bijvoorbeeld voor een specifieke respondent voor een bepaalde variabele. In de analyse negeert SPSS de datapunten die zijn aangemerkt als missing value. Uiteraard dien je ervoor te waken dat de numerieke waarde die je toekent aan missing values niet overeenkomt met een van de numerieke waarden die je in de codering van de variabelen hebt gebruikt. Stel dat je het getal 7 toekent aan missing values en hetzelfde getal komt ook in de antwoorden van je enquête. SPSS zal dan alle antwoorden die als 7 gecodeerd zijn als missing value behandelen.

Numerieke waarde toekennen aan missing value

Het toekennen van een numerieke waarde aan een missing value gaat als volgt:

  1. Klik in de Variable View in de rij van de betreffende variabele in de cel onder de kolom Missing.
  2. Vervolgens klik je op het blauwe hokje met drie puntjes dat verschijnt. Hiermee activeer je het venster Missing Values (zie afbeelding onder). De standaardinstelling is No missing values. Als dit inderdaad het geval is met jouw dataset dan hoef je hier niets aan te veranderen.
  3. Er zijn twee manieren om missing values te definiëren. De eerste optie is Discrete missing values. Dit zijn enkelvoudige waarden die de ontbrekende data vertegenwoordigen. Je kunt maximaal drie verschillende discrete missing values invoeren. Je kunt voor meerdere waarden kiezen als je voor jezelf de betekenis van de missing value wilt differentiëren (bv. 6 = ‘niet van toepassing’, 7 = ‘weet ik niet’ en 99 = ‘geen antwoord ingevuld’). De tweede optie is Range plus one optional discrete misssing value. Deze optie is handig wanneer je data tussen die tussen twee punten valt buiten de analyse wilt houden. Tenslotte kun je bij deze laatste optie nog kiezen voor een aanvullende discrete missing value.

Listwise of pairwise deletion?

Wanneer je de missing values hebt gecodeerd en je aan je analyse begint duikt er een nieuw vraagstuk op met betrekking tot missing values: listwise of pairwise deletion? Listwise betekent dat elke case (bijv. een respondent) met een missing value buiten de analyse wordt gehouden. Pairwise houdt in dat SPSS alleen de missing values laat vallen en de rest van de case behoudt. Bijvoorbeeld, van een respondent die haar leeftijd niet heeft ingevuld, neem je wel ingevulde velden mee. Beide methoden hebben doen dus totaal verschillende aannamen over de manier waarop met data wordt omgegaan. Je zult doen even moeten nadenken, met het doel van jouw onderzoek in je achterhoofd, wat de meest passende vorm is om met missing values om te gaan. In SPSS kun je jouw keuze aangeven in het optiescherm bij de betreffende analyse die je gaat uitvoeren (hier onder een voorbeeld).

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!