Een 10 halen voor je tentamen én de stof onthouden?

We leven in het Google-tijdperk, met onbeperkte informatie in onze broekzak. Dit heeft velen verleid tot de conclusie dat een goed geheugen is uitgestorven.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

We leven in het Google-tijdperk, met onbeperkte informatie in onze broekzak. Dit heeft velen verleid tot de conclusie dat een goed geheugen is uitgestorven. Natuurlijk weten degenen die voor hun tentamen studeren of ontelbare wachtwoorden moeten onthouden wel beter. Het “probleem” is dat het geheugen als een spier is: het is hard werken om deze in conditie te houden. Gelukkig hebben wetenschappers nu door hoe het werkt en wat de meest effectieve strategieën zijn. Wil je weten hoe je zoveel mogelijk uit je geheugen haalt met de minst mogelijke inspanning? Wat de beste manier is om voor een tentamen te studeren én de stof te onthouden? Zonder dubieuze smart drugs te gebruiken? Lees dan vooral verder.

Overhoor jezelf regelmatig

Iedere student heeft zijn of haar eigen favoriete studeertechniek als het op tentamens aankomt. Sommigen zweren bij flash cards, anderen bij kleurrijke mind maps, weer anderen maken een uitgebreide samenvatting. De meest gebruikelijke methode is het herlezen van notities en het markeren van relevante stof. De hamvraag is: welke techniek heeft de beste payoff voor al die uren hard blokken? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eenvoudigweg opnieuw behandelen van de tentamenstof het beste effect sorteert. Onderwijzers, onderzoekers en studenten zijn er vaak op gefocust om dingen in het geheugen te krijgen, waarbij technieken populair zijn die studenten aanmoedigen om de stof verder uit te werken. Maar leren gaat om het telkens opnieuw behandelen van de stof. Jezelf overhoren verrijkt en verbeterd in het bijzonder het leerproces, in tegenstelling tot het herlezen en herzien van aantekeningen of concept mapping, aldus Jeffrey D. Karpicke, Assistant Professor of Psychological Sciences aan Purdue University. Bovendien overschatten studenten volgens hem hun kennis van de tentamenstof als ze het boek voor hen hebben liggen. Het wegleggen van het studiemateriaal en het overhoren van de stof is ook daarom een krachtige studeerstrategie. Maar nog belangrijker is dat jezelf overhoren waarschijnlijk een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van ons vermogen om informatie te onthouden en mentaal te ordenen.

Timing is key

Ja, timing maakt zeker verschil. Een van de eenvoudigste manieren om de hoeveelheid stof die je onthoudt te vergroten is zorgvuldig timen wanneer je studeert. Vooral de timing tussen studeersessies is van belang. Het is bekend dat we veel beter leren door regelmatige revisie van de stof in plaats van het erin te stampen gedurende een enkele sessie. De lengte van deze interval bepaalt hoeveel je onthoudt – dit kan je wel twee punten schelen op je tentamen. Hal Pashler van de University of California, San Diego, heeft een eigenaardige “sweet spot” gevonden voor behandeltijden van de stof. Volgens zijn studies dien je de stof te behandelen op een tijdstip dat overeenkomt met 10 tot 20 procent van het interval tussen het leren van de stof en het tijdstip van het tentamen. Bijvoorbeeld, als je leert voor een tentamen binnen 24 uur, dien je na ongeveer 2 tot 4 uur na je eerste behandeling de stof opnieuw te behandelen. Deze timing levert je met dezelfde studeertijd ten minste een 10 procent hoger cijfer op.

Vrijwilligerswerk en nevenactiviteiten

Vrijwilligerswerk en andere nevenactiviteiten kun je ook als werkervaring benoemen. Heb je ooit een eigen project gestart om geld in te zamelen voor een dierenasiel? Deed je vrijwilligerswerk bij de voedselbank? Verzorgde je trainingen bij het lokale voetbalteam? Vermeld dit dan vooral. Dit laat werkgevers namelijk zien dat je niet hebt stilgezeten en maatschappelijk actief bent.

Slaap er een nachtje over

Tenslotte hebben vele experimenten aangetoond dat slapen kort na het leren van nieuwe feiten of vaardigheden het brein helpt om haar geheugensporen te versterken. Dit bereik je met een goede nachtrust of een goed getimed middagdutje. Als we slapen wordt kortetermijngeheugen (“werkgeheugen”) namelijk omgezet in langetermijngeheugen. Een nachtje doorhalen om voor je tentamen te blokken is dus contraproductief. Het zou kunnen dat je het tentamen haalt, maar de stof ben je al snel weer vergeten.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!