Super student door smart drugs?

Smart drugs zijn middelen die de hersencapaciteit of concentratie een boost geven. Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit gebruikt een kleine 2 procent van de Nederlandse studenten geneesmiddelen zoals Ritalin of bètablokkers om betere intellectuele prestaties te leveren.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

In de VS zegt 5 tot 7 procent van de studenten wel eens stimulantia te gebruiken om beter te kunnen blokken. De film Limitless (2011) spreekt erg tot de verbeelding. Hierin speelt Bradley Cooper een kansloze schrijver die transformeert in een financieel genie dankzij de laser focus verkregen door de futuristisch aandoende smart drug NZT. Maar zoals geldt voor elk stimulerend middel – of het nou gaat om Ritalin, cafeïne, cocaïne of xtc (evenals het mannelijk geslachtsdeel en de beurskoers): what goes up, must come down
 

Bewijzen voor positieve effecten van smart drugs op cognitieve prestaties zijn vaak niet erg overtuigend en de werking wisselt per persoon. Bovendien hebben veel van deze middelen vaak geen direct effect op cognitieve prestaties, maar werkt dit via het verbeteren van het humeur: een goed humeur is bevorderend is voor intellectuele prestaties en creativiteit. Sommige studenten zeggen dan ook dan zij door smart drugs studeren als plezieriger ervaren.

Nachten doorhalen met Ritalin?

Ritalin is het bekendste merk van de psychostimulans methylfenidaat en wordt voorgeschreven als medicatie om de symptomen van ADHD te verminderen. Waar het ADHD´ers kalmeert, kan het anderen voor korte tijd zorgen voor energie en extra alertheid. Ritalin het dopamineniveau in je hersenen, een stofje dat belangrijk is voor leren. Volgens onderzoek van Marieke van der Schaaf is het echter niet vanzelfsprekend dat dit pilletje het leren zal verbeteren. Dit verschilt per persoon. De ene student gaat er keihard van blokken terwijl de andere student er vooral misselijk van wordt. Ritalin valt onder de Opiumwet en is alleen op voorschrift verkrijgbaar. Dit weerhoudt studenten er niet van om het pilletje te gebruiken voor het blokken voor tentamens, het halen van de scriptie deadline of langer door te gaan op een feestje: het energie-opwekkende effect van Ritalin houd je prima wakker voor een all-nighter.

Geen knikkende knieën meer dankzij bètablokkers?

Bètablokkers kunnen ook een rol hebben in het verbeteren van studieprestaties. Bètablokkers worden voorgeschreven aan patiënten met hart- en vaatproblemen of een hoge bloeddruk. Het vertragen van de hartslag en verlagen van de bloeddruk zijn de voornaamste effecten. Hierdoor hebben bètablokkers een kalmerende werking bij verrichtingen die om beheersing van de motoriek vragen. Daarom worden ze soms ook gebruikt in bepaalde nerveuze situaties, zoals een belangrijke presentatie, een tentamen of rijexamen. Bètablokkers maskeren dus een aantal ongemakkelijke lichamelijke uitingen van spanning (trillen, versnelde hartslag). Voor studenten met bepaalde angsten (faalangst, sociale fobie) die de studieprestaties beïnvloeden kan dit een (tijdelijke) oplossing zijn, al kunnen er wel enkele (lichte) bijwerkingen optreden.

Laser focus door cafeïne?

Cafeïne is het meestgebruikte stimulerende middel van Nederland. Velen denken ’s ochtends niet meer tot 10 te kunnen tellen voordat ze een kopje koffie op hebben. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne op cognitieve prestaties. De voornaamste effecten zijn tijdelijk verhoogde alertheid en het maskeren of uitstellen van vermoeidheid. Tevens is cafeïne in hogere doses ook een effectief afslanksupplement en bevordert het sportieve prestaties. Dit is echter geen aanmoediging om 10 bakjes pleur per dag te drinken, want cafeïne verhoogt de hartslag, de bloeddruk en de aanmaak van cortisol (stresshormoon). Veel mensen worden hierdoor onrustig. Bovendien treed al snel gewenning op, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Cafeïne is dus vooral effectief als je het alleen gebruikt op momenten dat je echt moet pieken.

Een leven lang super student met noötropica?

Noötropica is een verzamelnaam voor supplementen of stoffen die het leervermogen, de geheugenconsolidatie en de herinnering verbeteren. Een stofje mag alleen noötropica genoemd worden als het geen bijwerkingen op het centraal zenuwstelsel en een lage toxiciteit heeft, zelfs bij zeer hoge doseringen. Noötropica veranderen (vaak indirect, bijvoorbeeld door een betere doorbloeding) de aanvoer van neurochemicaliën, enzymen en hormonen in het brein, wat voor positieve gevolgen voor het cognitieve vermogen zou moeten zorgen. Relatief bekende voorbeelden zijn ginkgo biloba, ginseng, visolie, creatine, cafeïne, vitamine B6, B11 en B12. Minder bekenden zijn piracetam en phenylalanine. De meeste van deze Noötropica zijn legaal verkrijgbaar en hebben een mild effect op de verbetering van de cognitieve capaciteit. Een cocktail van deze stoffen zou op de lange termijn vrij effectief (en kostbaar) kunnen zijn. Er zijn in ieder geval aanwijzingen dat een aantal noötropica een beschermend effect hebben tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Liever op eigen kracht een super student?

Leer jezelf zeer effectieve studievaardigheden aan zoals snellezen, geheugentechnieken, time-management en andere goede gewoonten.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!