Het betrouwbaarheidsinterval, hoe bereken je dit?

In de blog van vorige week heb ik verteld over hoe je de steekproef- en de steekproevenverdeling in je scriptie kunt gebruiken. Ik stelde toen dat de gemiddelden van deze verdelingen niet volledig overeenkomen met het gemiddelde van de populatie. Het gemiddelde van de populatie is namelijk in bijna alle gevallen een onbekende waarde die alleen met een enorme inspanning te achterhalen is. Een eenvoudigere manier om uitspraken te doen over de populatie is door gebruik te maken van het betrouwbaarheidsinterval. In de blog van deze week leg ik uit wat dit inhoudt en hoe je het moet gebruiken.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

https://www.scrbetrouwbaarheidsinterval-blog-afbeelding.jpg

Het betrouwbaarheidsinterval, hoe bereken je dit?

Wat is een betrouwbaarheidsinterval?

Het betrouwbaarheidsinterval stelt met welke zekerheid je een uitspraak kan doen over de verzamelde onderzoeksresultaten. Wanneer je het gemiddelde van je steekproef weet, kan je nooit met zekerheid stellen dat deze waarde representatief is voor de gehele populatie. Dit geldt zelfs wanneer de respondenten aselect geselecteerd zijn. Een voorbeeld. Stel je voor dat er 600 rechtenstudenten zijn afgestudeerd in 2017. Je trekt een steekproef van 100 personen en vraagt hen wat voor cijfer ze voor hun scriptie hebben gehaald. Als je deze steekproef opnieuw trekt, zullen de gemiddelden verschillen. Door gebruik te maken van het betrouwbaarheidsinterval kan je met het gemiddelde van jouw steekproef toch iets zeggen over de populatie. In de meeste gevallen wordt een betrouwbaarheidsinterval van 95% gehanteerd.

Betrouwbaarheidsinterval bij absolute waarden
Met de eerdergenoemde waarden geef ik een voorbeeld van hoe je het betrouwbaarheidsinterval kan berekenen. In het voorbeeld is het gemiddelde cijfer van de steekproef 7,2 en de standaarddeviatie 0,9. De formule van het betrouwbaarheidsinterval is in het voorbeeld hiernaast weergeven.

Dan vullen we nu de formule in. 7,2 + 1,96 * (0,9 / √ 100) = 9,0 en 7,2 – 1,96 * (0,9 / √ 100) = 5,4. De conclusie luidt als volgt:” Met 95% zekerheid kan gesteld worden dat het ware gemiddelde tussen 5,4 en 9 valt.” Wil je dit interval verkleinen, dan zal n verhoogd moeten worden. Met andere woorden: des te groter de steekproef des te kleiner het betrouwbaarheidsinterval en hoe betrouwbaarder de conclusie.

Betrouwbaarheidsinterval bij proportie
Naast het berekenen van het betrouwbaarheidsinterval bij absolute waarden, kan je dit ook berekenen voor een proportie. De berekening is in dit geval iets anders, zoals je in het onderstaande voorbeeld kan zien.

Heb jij moeite met jouw data-analyse? Wij helpen je graag verder met het afronden van je scriptie. Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *