Semigestructureerd vs ongestructureerd interview

Wanneer je kwalitatief onderzoek uitvoert moet je van tevoren vaststellen wat jouw interviewstijl wordt. Want, wanneer je dit hebt gedaan kun je je pas goed voorbereiden op jouw interviews. Je moet jezelf afvragen wat het gene is dat je van de respondent te weten wil komen. Pas dan kun je een keuze maken. In de blog van vandaag leg ik de verschillen uit tussen een (semi)gestructureerd interview en een ongestructureerd interview.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

semigestructureerd ongestructureerd interview blog afbeelding

Semigestructureerd interview

Het afnemen van een (semi)gestructureerd interview heeft als voornaamste doel antwoorden verzamelen op je onderzoeksvragen. Daarom stel je voor deze interviews een vragenlijst op, die je zo veel mogelijk in chronologische volgorde afwerkt. Je hebt deze vragenlijst immers geordend. Neem jouw onderzoeksvragen niet letterlijk over in jouw vragenlijst. In plaats daarvan moet je de onderzoeksvragen operationaliseren. Dit houdt in dat je een poging maakt om de onderzoeksvragen meetbaar te maken. Het is verstandig om en semigestructureerd interview te beginnen met vragen die respondent hoogstwaarschijnlijk eenvoudig kan beantwoorden. Gevoelige onderwerpen snijd je later in het interview aan, als je een vertrouwensband hebt opgebouwd met de respondent.

Ongestructureerd interview

Bij een ongestructureerd interview wil je dat de respondent vertelt waar hijzelf waarde aan hecht. Je stelt daarom geen vragenlijst, maar een topiclijst op. Op deze lijst staan de onderwerpen die je wilt behandelen. Voor mijn scriptie begon ik een ongestructureerd interview vaak met de vraag of de respondent iets over zichzelf wil vertellen. Dit helpt het gesprek op een natuurlijke manier op gang. Vervolgens is het de kunst om op de juiste momenten door te vragen of de respondent tactvol af te kappen. Een ongestructureerd interview heeft veel weg van een open gesprek. Echter, heb jij als interviewer de volledige controle. Door bijvoorbeeld op het juiste moment een gesloten vraag te stellen kan je de respondent een feit laten bevestigen. Door vervolgens met een open vraag naar de mening van de respondent te vragen kader je zijn antwoord van tevoren.

Heb je moeite met opstellen van een vragenlijst of topiclijst? Of kan je hulp gebruiken bij bijvoorbeeld je data-analyse? Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden