Hulp nodig bij je scriptie? Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Opmaak scriptie: drie tips voor een nette scriptie

   opmaak scriptie blog afbeelding

   Een correcte opmaak van jouw scriptie is van essentieel belang.  Ten eerste omdat het een vereiste is. Daarnaast is het ook van belang omdat een slordige scriptie de eerste en tweede lezer negatief beïnvloedt en je een slechte eerste indruk achterlaat. In de blog van deze week leg ik niet alleen uit wat het doel is van een goede opmaak, maar geef ik je ook een aantal tips!

   Het doel van een goede opmaak

   Met het correct opmaken van jouw scriptie verhoog je de leesbaarheid, doordat je structuur aanbrengt. Daarom is de eerste stap richting een correcte opmaak het kiezen van de juiste koppen en tussenkoppen. Gebruik ‘Kop 1’ uit Word voor de titels van je hoofdstukken en ‘Kop 2’ voor de paragrafen. Voor sub paragrafen kan je eventueel zelf een stijl aanmaken. Bewerk de koppen in de door jou gewenste stijl. Het is van belang dat je de hoofdstukken en paragrafen nummert. Doordat je de koppen in Word hebt gebruikt kan je de inhoudsopgave automatisch genereren. Als laatste controle kan je de titels van de hoofdstukken achter elkaar lezen in de inhoudsopgave. Zo weet je zeker dat ze in de juiste volgorde staan.

   1. Raadpleeg de scriptiehandleiding

   Voordat je een keuze maakt voor de lay-out van je scriptie, is het verstandig om de scriptiehandleiding te raadplegen. Hierin staan vaak richtlijnen voor de opmaak. Vooral bij wetenschappelijke studies komt het regelmatig voor dat er strikte regels zijn waar je aan moet voldoen. Soms zijn alle keuzes voor de opmaak al voor je gemaakt. Bij hbo-studies zijn de voorschriften vaak soepeler. Maar wees alert. Dit betekent niet dat je je er niet aan hoeft te houden.

   2. Houd het eenvoudig

   Wanneer er geen of weinig richtlijnen in de scriptiehandleiding staan, adviseer ik om de opmaak eenvoudig te houden. Times New Roman als lettertype kiezen klinkt misschien saai, maar je zal er nooit op afgerekend worden. Daarnaast is het aan te raden om zuinig te zijn met kleurgebruik. Als wetenschapper of junior consultant wil je vooral dat jouw advies serieus genomen wordt.  Tot slot is het verstandig om geen onnodige afbeeldingen of tabellen in je scriptie te weergeven. Door jezelf te dwingen om altijd in de tekst naar afbeeldingen en tabellen te verwijzen voorkom je dit.

   3. Consequentie is de sleutel

   De laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Elke keuze die je maakt in je lay-out moet consequent doorgevoerd worden in je hele scriptie. Zelfs de grootte van het lettertype dat je gebruikt voor de omschrijving van afbeeldingen en tabellen moet overal hetzelfde zijn. Wanneer je dit doet straalt je scriptie professionaliteit uit. Zelf begin ik altijd vroeg met het maken van de gewenste lay-out. Op die manier weet ik dat de opmaak consequent wordt doorgevoerd. Daarnaast controleer ik het nog een laatste keer tijdens het redigeren.

   Heb jij moeite met het schrijven van een scriptie met correcte opmaak? Of kan je bijvoorbeeld hulp gebruiken bij het redigeren van jouw scriptie? Bij ScriptieMaster kunnen we jou vaak al in enkele uren helpen! Schrijf je nu in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

   Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

   Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

   Vul je gegevens in en vervolgens nemen wij op werkdagen binnen 1 uur contact met je op om een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek in te plannen. In dit gesprek kijkt een van onze scriptie-experts in welke fase van het scriptietraject je bent, waar je tegenaan loopt en tot slot hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat je jouw scriptie goed afrondt. Je kunt ons ook direct bellen via 010 – 714 23 43 of een WhatsApp bericht sturen naar 06 43 247 310.

   • Kantoorlocatie:
    Marconistraat 16
    3029 AK Rotterdam

   • 010 – 714 23 43

   • 0643952716

   • info@scriptiemaster.nl

   • Maandag – Vrijdag: 8:00 – 22:00
    Zaterdag – Zondag: 9:00 – 17:00