Langstudeerboete voorkomen of beperken

– Inmiddels wordt de langstudeerboete vervangen door een (sociaal) leenstelsel. Dat is waarschijnlijk duurder voor studenten. De tips hieronder die gaan over sneller afstuderen blijven relevant. –

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

De langstudeerboete komt eraan! Bachelor- en Masterstudenten die niet op tijd afstuderen gaan vanaf 1 september 2012 €3063 per jaar extra betalen. Zonde! Het is dus om te weten hoe je de langstudeerboete kunt voorkomen of beperken: sneller afstuderen scheelt je 255 euro per maand! .

Wie krijgt de langstudeerboete?

Bachelor- en Masterstudenten die in voltijd of deeltijd studeren en meer dan 1 jaar langer over hun studie doen, moeten een verhoogd tarief betalen (€ 3063 per jaar / € 255 per maand extra). Alleen in bijzondere omstandigheden gaat de langstudeerboete pas later in.

langstudeerboete-afbeelding

Top 3 tips om de langstudeerboete te voorkomen of te beperken!

Tip 1. Focus op de oplossing, niet de boete
Erger je niet aan de hoogte van de boete, de mogelijke onredelijkheid of de gevolgen ervan, maar richt je energie en aandacht op het afstuderen. Bespreek je studieprogramma met je studieadviseur/studentdecaan zodat je zeker weet welke vakken je nog moet halen om af te kunnen studeren.

Tip 2. Verander je studeermethode
Dat je nu mogelijk tegen de langstudeerboete gaat aanlopen kan komen doordat de manier waarop je studeert niet de handigste is. Verander bijvoorbeeld je houding (zie tip 1.), leg de lat wat lager (af is af, ook als het niet compleet is), kies een andere studieplek en maak een realistischer planning (waar je je dit keer wel aan kan houden). Hoe efficiënter je kunt werken hoe beter; het gaat niet om de hoeveelheid uren die je erin hebt gestoken maar om het resultaat. Slimmer studeren dus.

Tip 3. Schakel hulp in
Werk bij voorkeur niet alleen aan het afronden van je studie/scriptie. Benader mensen die er verstand van hebben. zij kunnen helpen door middel van advies geven en hulp aanbieden. Misschien zit er iemand in je kennissenkring die je goed kan helpen of schakel een bureau in dat daarin is gespecialiseerd. ScriptieMaster kan je goed helpen bij het afronden van je scriptie. Dat doen we al jaren met veel succes en ook jij kan hiermee veel sneller afstuderen!

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden