5 praktische tips om je cv te verbeteren

Ga je binnenkort solliciteren? Bij het opstellen van je cv is het belangrijk dat je boven de menigte uitsteekt. Je vraagt je misschien af: hoe zorg ik ervoor dat mijn cv opvalt tussen al die andere cv’s van mensen met hetzelfde profiel? Voordat we deze vraag beantwoorden, zorg je eerst voor een correcte indeling van je cv. Kijk naar bestaande cv formats die je online vindt zodat je weet hoe een cv eruit ziet. Daarna ga je met onderstaande tips aan de slag.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

CV verbeteren afbeelding - Jongen achter laptop buiten

Praktijkervaring: bijbanen en stages

Hoe laat je jouw cv er nu uitspringen? Een goede basiskennis van jouw toekomstige vakgebied kan de doorslag geven. Zo hoeft een toekomstige werkgever minder tijd in jou te investeren om je op weg te helpen. Denk na over welke relevante praktijkervaring je beschikt. Volg je bijvoorbeeld een studie in de (para)medische richting en heb je in de thuiszorg gewerkt tijdens je vakanties? Schrijf het op! Ook stages zijn een perfect voorbeeld van waardevolle praktijkervaring die jouw cv net dat beetje extra geeft.

Waarmee kun je geholpen worden?

Heb je niet zoveel werkervaring? Vertel dan uitgebreid over je opleiding:

  • Wat is je studierichting?
  • Welke minors of specialisaties heb je gevolgd?
  • Uit welke vakken bestond je vakkenpakket?
  • En wat heb je geleerd?
 

Uiteraard hoeft je niet ieder vak uitgebreid te omschrijven. Noteer een paar onderwerpen die aan bod zijn gekomen zodat de lezer een idee krijgt van je kennis. Heb je je scriptie of je afstudeeronderzoek afgerond? Zet dan ook de titel op je cv. Wie weet is jouw onderzoek van toegevoegde waarde voor het bedrijf waar je solliciteert.

Nevenactiviteiten: lid van een studenten- of studievereninging?

Als student ben je druk met studeren en geniet je van een rijk sociaal leven. Zeker als je lid bent van een studenten- of studievereniging. Ben je actief lid en lever je een bijdrage binnen de organisatie van een vereniging? Door relevante werkzaamheden bij nevenactiviteiten op je cv te zetten, geef je je cv een mooie boost.

Vormgeving: een strakke opmaak doet wonderen

Naast de inhoud mag je ook het uiterlijk van je curriculum vitae zeker niet vergeten. Kies voor een goed leesbaar lettertype zonder tierelantijntjes, een overzichtelijke indeling met koppen en titels en voldoende witruimte. Nog meer opvallen? Voeg een accentkleur toe, een foto van jezelf of ga online op zoek naar een professioneel cv sjabloon.

CV verbeteren afbeelding - Denkende vrouw achter laptop

Plaats de meest belangrijke informatie bovenaan

Jouw sollicitatie en je cv worden meestal vanaf een scherm gelezen door de recruiter. Alle informatie die je op het eerste blad van je cv plaatst, zal bijna niet in zijn geheel te zien zijn op het scherm. Daarom is het belangrijk om de meest belangrijke informatie boven ‘de vouw’ – het midden – van je cv te plaatsen. Hiermee maak je meeste indruk, dus dat is ook precies de informatie waarvan je wilt dat de lezer deze als eerste ziet. Denk aan je persoonlijke profiel, je prestaties (bijvoorbeeld tijdens je studie) en andere zaken die de aandacht trekken van de lezer.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden