Hoe verwijs je correct naar AI-content (zoals ChatGPT) en voorkom je plagiaat?

Als student is het schrijven van een scriptie of onderzoek vaak een uitdagende taak. Niet alleen moet je zorgen voor een goed geschreven en onderbouwde tekst, maar je moet ook rekening houden met correcte bronvermelding en het voorkomen van plagiaat. Met de opkomst van AI-content (zoals ChatGPT) wordt dit nog belangrijker dan ooit tevoren.

De opkomst van AI-content brengt veel voordelen met zich mee, zoals snellere en efficiëntere verwerking van informatie. AI tools zoals ChatGPT kunnen bijvoorbeeld automatisch teksten genereren die niet door mensen zijn geschreven. AI-gegenereerde content is zo ook een steeds populairder middel voor het realiseren van je onderzoek of scriptie. Echter is het bij academische teksten altijd belangrijk dat je verwijst naar de bronnen waar je gebruik van maakt voor het verantwoorden en herleidbaar maken van je onderzoek.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

AI-content (zoals ChatGPT) en het belang van bronvermelding

Het is belangrijk om je bronnen te vermelden omdat het de lezer in staat stelt om de juistheid en validiteit van je werk te controleren, en om de oorspronkelijke auteur(s) van de informatie te erkennen. Het toevoegen van correcte bronvermelding zorgt ervoor dat je werk ethisch en eerlijk blijft. Het gebruik van een consistente en correcte bronvermelding in je onderzoek vergroot daarnaast ook de leesbaarheid en kwaliteit van je onderzoek.

De meest gangbare referentiestijl om naar je bronnen te verwijzen is de APA-stijl. Een verwijzing naar AI-content in APA-stijl ziet er als volgt uit:

● OpenAI. (jaartal). ChatGPT (dag maand versie) [Large language model]. chat.openai.com/chat.

Om er zeker van te zijn dat je verwijst naar de juiste bronvermeldingen in je onderzoek, kun je gebruikmaken van Scribbrs APA Generator. Met deze tool hoef je niet langer zelf de regels te onthouden en kun je automatisch en gratis correcte bronvermeldingen genereren, en je literatuurlijst vervolgens gemakkelijk exporteren.

Is AI-content (zoals ChatGPT) plagiaat?

Plagiaat is het overnemen van informatie uit een bron en het presenteren als je eigen werk, zonder de juiste bronvermelding. Ook bij AI-gegenereerde teksten is het van belang dat je bronvermelding toevoegt, omdat het als plagiaat beschouwd kan worden om deze teksten in te leveren of te publiceren alsof het je eigen academische werk is. 

Bij een scriptie of onderzoek kan het inzetten van AI-content echter alsnog verboden zijn, ook mét de juiste bronvermelding, omdat academische werken je eigen, originele teksten dienen te zijn. Hiervoor kun je het beste de regels van je onderwijsinstelling controleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je correcte bronvermelding toevoegt, er nog steeds sprake kan zijn van plagiaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je te veel informatie uit één bron gebruikt, of als je de structuur van de bron te veel kopieert. Om deze reden is het belangrijk om je tekst te controleren op plagiaat, en hiervoor biedt Scribbr een gratis Plagiaat Checker aan. Met deze tool kun je eenvoudig controleren of er sprake is van plagiaat in je tekst, zodat je eventuele problemen kunt oplossen voordat je je werk inlevert

Is AI-content (zoals ChatGPT) niet voldoende en heb je scriptiehulp nodig?

Heb jij moeite met het schrijven van je scriptie of essay? Maak dan gebruik van onze levende, menselijke service. Bel of mail ScriptieMaster en wordt snel gekoppeld aan een van onze kundige begeleiders voor mentale steun, taalkundige redacties, APA checks, inhoudelijke hulp, het oefenen van presentaties, het maken en aanhouden van planningen en nog veel meer. AI-content (zoals ChatGPT) kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het schrijven van een scriptie, maar kan zeker nog niet op tegen de 150+ gespecialiseerde scriptiebegeleiders van ScriptieMaster.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Bekijk meer artikelen

ChatGPT scriptie
ChatGTP Scriptie
tekstredactie-afbeelding
Scriptie Literatuurlijst
Afstudeercoach afbeelding - Vrouw met hoofd in handen
Scriptie tips deel 2

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden