Lijndiagram maken in SPSS

Een lijndiagram of lijngrafiek is een type grafiek waarmee veelal de ontwikkeling van een variabele in de loop van de tijd wordt weergegeven, terwijl vergelijkingen van gemiddelden tussen groepen meestal worden weergegeven met staafdiagrammen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

In SPSS creëren we de lijndiagram als volgt:

  1. Open de SPSS Chart Builder.
  2. Selecteer de optie Line in de lijst onder ‘Choose from:’(linksonder in het venster). Met twee verschillende iconen worden rechtsonder in het venster twee verschillenden typen lijndiagrammen weergegeven:
    • Simple Line: de ‘standaard grafiek’. Deze optie gebruik je als je gewoon de gemiddelde scores wilt zien in de tijd of tussen verschillende gevallen of groepen.
    • Multiple Line: hiermee kun je gemiddelden plotten van een bepaalde variabele waarbij verschillende niveaus van een tweede variabele worden weergegeven met verschillende kleuren. Dit type lijngrafiek is vergelijkbaar met de geclusterde staafdiagram.
  3. Nu dubbelklik je op één van de vier twee typen lijndiagrammen en er verschijnt een preview in het vak rechtsboven. Omdat je nog geen variabele hebt gekozen zie je een horizontale lijn. Ook verschijnt er een nieuw venster: Element properties. Hiermee kun je eventueel de grafiek naar wens configureren.
  4. Linksboven in het venster zie je een lijst met variabelen uit de dataset die je op dit moment geopend hebt. Deze kun je slepen naar de twee drop zones (de x- en y-assen, omringt met blauwe stippellijnen) naast de grafiek. Met een simpele lijndiagram plot je een enkele variabele (x-as) tegen de frequentie van scores (y-as). In dit geval hoef je dus slechts de betreffende variabele naar de x-as drop zone te slepen.
  5. Kies OK om jouw lijndiagram daadwerkelijk te laten tekenen.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!