Voorwoord: uitleg en voorbeeld

Het voorwoord van je scriptie is een tekst van grotendeels persoonlijke aard. Dit is dan de enige plek in je scriptie voor persoonlijke ontboezemingen en waar de ik-vorm gebruikt mag worden.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,2
4.1/5

314

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Het is gebruikelijk om het voorwoord te beginnen met een korte beschrijving of vermelding van de context (opleiding, onderwerp). Vervolgens bedankt je de mensen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan jouw onderzoek of scriptie, zoals de scriptiebegeleider of stagebegeleider. Ook kun je mensen uit je privé-omgeving bedanken, zoals bijvoorbeeld je moeder die tijdens jouw drukke scriptieperiode voor je gekookt heeft. In het voorwoord heb je het niet over de probleemstelling, de methode, de resultaten en de conclusies (hoort in de samenvatting of abstract). Het voorwoord schrijf je logischerwijs als laatste, ondanks dat deze vooraan de scriptie staat. Je kunt immers achteraf pas echt vaststellen wie je wilt bedankten en hoe je het proces hebt ervaren. Overigens kun je het voorwoord overslaan als je met je scriptiebegeleider hebt afgesproken om jouw scriptie in de vorm van een wetenschappelijk paper te schrijven. Deze papers zijn namelijk compact en bevatten doorgaans geen voorwoord.

Goed voorbeeld van een voorwoord

Onderstaand een uitstekend voorbeeld van een voorwoord, in dit geval voor een masterscriptie. De student beschrijft netjes de context, het scriptie-onderwerp, de eigen ervaringen van het afstudeerproces en bedankt de mensen die haar op wat voor manier dan ook gesteund hebben.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!