Piramides en trechters: De alinea als scriptie bouwsteen

De alinea is de belangrijkste bouwsteen van een tekst, aldus Jan Renkema in De Schrijfwijzer. Veel (scriptie)schrijvers rijgen zin aan zin aaneen zonder een duidelijk doel of een samenhangende structuur en met willekeurige witregels of inspringingen. Ervaren schrijvers daarentegen schrijven niet per zin, maar per alinea. Elke alinea heeft daarbij een bepaalde functie en een bepaalde structuur. Doorgaans bestaat elke alinea uit een aantal samenhangende zinnen. Er zijn twee verschillende manieren om een alinea op te bouwen: de ‘piramide‘ en de ‘trechter‘.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Piramide en trechter alinea’s

De piramide is het meestgebruikte type alinea. Deze begint met een bewering of uitspraak die vervolgens wordt toegelicht of beargumenteerd. Eventueel wordt de alinea afgesloten met een concluderende statement. De kern staat dus in de top en wordt naar beneden toe breder uitgewerkt. Dit doe je bijvoorbeeld door verschillende aspecten of argumenten van de kernboodschap te behandelen. Het kan natuurlijk ook andersom. Eerst worden enkele argumenten gegeven, gevolgd door een bewering. De schrijver werkt dus in opeenvolgende zinnen toe naar de kern, die achteraan staat.

Functie en samenhang tussen alinea’s

Naast de samenhang binnen alinea’s dient er ook een duidelijke samenhang te zijn tussen alinea’s. Dat kan door als schrijver aan te geven wat de functie is van een alinea en wat de relatie is tussen alinea’s. Dat kan bijvoorbeeld door een bewering toelichten met een voorbeeld in een aparte alinea. Om de samenhang aan de lezer duidelijk te maken kan de schrijver de alinea beginnen met bijvoorbeeld of ter illustratie. Hierdoor wordt direct duidelijk wat de functie van de alinea is. Ook kunnen woorden als ter inleiding, ten eerste, tenslotte, of samenvattend worden gebruikt. Zo wordt ook duidelijk wat de relatie tussen alinea’s is en wordt een helder gestructureerde paragraaf (een deel van een document, doorgaans bestaande uit meerdere alinea’s) gebouwd. Een goed gestructureerde scriptie begint dus bij goed gestructureerde en met elkaar samenhangende alinea’s.

Deze blogpost is geïnspireerd op eigen ervaringen als student, onderzoeker, blogger en scriptiebegeleider alsmede op het boek ‘De Schrijfwijzer’ van Jan Renkema.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!