Kwalitatieve data-analyse

Kwalitatieve data-analyse is van toepassing wanneer je, hoe kan het ook anders, kwalitatieve data hebt verzameld, bijvoorbeeld door middel van interviews of observaties. Waar bij kwantitatief onderzoek vooraf gestandaardiseerde vragen en meetschalen zijn vastgesteld, is kwalitatief onderzoek veelal gebaseerd op (niet-gestandaardiseerde) thema’s of onderwerpen. Deze thema’s worden voorafgaand aan het onderzoek vastgesteld, maar kunnen op basis van de onderzoeksdata worden bijgesteld.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Bij correlationeel of cross-sectioneel onderzoek observeren we als onderzoekers wat er ‘van nature’ gebeurt in de wereld zonder direct te interveniëren. Het tegenovergestelde is experimenteel onderzoek, waarbij we een variabele manipuleren om te zien of dit effect heeft op een andere variabele. Cross-sectioneel wil zeggen dat er ‘natuurlijke’ (in de betekenis dat de onderzoekers niet ingrijpen) fenomenen of gebeurtenissen worden geobserveerd of een snapshot van een bepaald moment in de tijd te nemen.

Inductief vs. deductief

Bij het gebruik van thema’s of categorieën om de data te analyseren (het coderen) zijn twee ‘uiterste’ manieren te onderscheiden:

  • Inductief: van tevoren is niet bekend naar welke thema’s of categorieën wordt gezocht (bijv. de ‘grounded theory’)
  • Deductief: er wordt gewerkt met categorieën die voor de dataverzameling al waren vastgesteld (bijv. de ‘framework approach’)
 

De keuze is afhankelijk van het doel van het onderzoek. Een inductieve methode is beter geschikt voor het vergaren van nieuwe inzichten of theorieën, terwijl een deductieve methode meer voor de hand ligt bij het toetsen van een (bestaand) framework. Veelal wordt een tussenvorm gehanteerd, wat wil zeggen dat bij het onderzoek wel met een lijst met thema’s wordt begonnen, maar deze worden na (de eerste) analyses aangevuld met nieuwe thema’s die voortkomen uit de analyses.

Software voor kwalitatieve data-analyse

Voor het analyseren van kwalitatieve data zoals tekst (interview transcripten en andere documenten) zijn speciale softwarepakketten beschikbaar zoals Atlas.ti, Kwalitan, NVivo, KODANI en MAXqda. Hiermee is het mogelijk om tekst in te voeren en hiermee woordenlijsten te genereren, stukken tekst te categoriseren en te coderen en analyses uit te voeren. Het weergeven van de resultaten van kwalitatief onderzoek kan met een logboek (bijv. in tabelvorm), een mindmap, boomdiagram, event chart, afbeelding, etc.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!