Abstract schrijven

Een abstract is een zeer korte samenvatting van je hele onderzoek. Op basis daarvan moet jouw lezer precies genoeg informatie krijgen om te kunnen bepalen of jouw onderzoek voor hem interessant is om te lezen. Je abstract moet dus de kern van je onderzoek bevatten. Denk terug aan hoe je je scriptie uitlegde aan je oma in de denkfase: zo basaal maar toch compleet en kernachtig moet jouw abstract ook zijn.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Abstract schrijven

De structuur van je abstract is cruciaal om de inhoud binnen het woordlimiet te krijgen. Je abstract bevat vier elementen, namelijk je onderzoeksvraag, je onderzoeksmethode, je belangrijkste resultaten en je conclusie en terugkoppeling.

1) Onderzoeksvraag

Je opent je abstract met je (beknopt geformuleerde) onderzoeksvraag.
‘In dit onderzoek stond de vraag centraal in hoeverre…’

2) Methode

Vervolgens geef je aan hoe je die vraag onderzocht hebt. In een literatuuronderzoek noem je bijvoorbeeld vaak het hoofdartikel waar je je onderzoeksvraag op gebaseerd hebt, en geef je de namen van belangrijkste critici of nieuwe theorieën.

‘Om deze vraag te onderzoeken, is het basisartikel van X vergeleken met de nieuwe theorie van Y&Z…’

3) Resultaten

Vervolgens presenteer je de belangrijkste resultaten. Waarschijnlijk heb je in je scriptie een lang of meerdere hoofdstukken aan de vergelijking van literatuur geweid. Denk er dus goed over na welk resultaat nu het best past als antwoord op je hoofdvraag.

Een abstract is vaak te kort om echt nuance aan te brengen. Je kunt nuance wel impliceren door woorden te gebruiken als ‘enerzijds … anderzijds’, ‘het voornaamste resultaat is dat …’ of ‘Opvallend is vooral dat …’

Tip: “Kijk om het best passende resultaat te vinden even terug naar je deelvragen. In je scriptie heb je die gebruik om het hele verhaal te kunnen vertellen. In de abstract hoef je (meestal) alleen het antwoord op de deelvraag te presenteren die het dichtst bij de hoofdvraag ligt.”

 

4) Conclusie & terugkoppeling

Tenslotte sluit je af met een concreet antwoord op je hoofdvraag. Vervolgens koppel je dat antwoord aan het onderzoeksgebied waarin je je scriptie hebt geschreven. Dat doe je door aan te geven hoe jouw resultaat relevant of interessant is voor dat onderzoeksgebied.

‘Uit het onderzoek blijkt dus dat … Daarmee lijkt de nieuwe theorie X een belangrijke bijdrage te leveren aan de dominante opvatting, omdat…’

Tip: “Kijk voor de relevantie terug naar je probleemstelling. Door jouw onderzoeksresultaat daar aan te koppelen, schrijf je je scriptie rond en plaats je jouw onderzoek werkelijk binnen het onderzoeksgebied.”

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!