Literatuuronderzoek

Een zeer belangrijk onderdeel van je scriptie is het uitvoeren van het literatuuronderzoek. Het doel van het literatuuronderzoek is afhankelijk van het soort scriptie dat je schrijft. Doe je een rechtenstudie dan kan het doel van de literatuurstudie zijn om te achterhalen wat de bedoeling van de wetgever met een bepaald wetsartikel is geweest of waarom de overheid een bepaalde regeling heeft ingevoerd. Ga je data testen dan is je literatuuronderzoek voornamelijk gericht op het formuleren van hypothesen. Hier wordt straks dieper op ingegaan.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Literatuur vinden

Een eenvoudige maar beproefde manier om snel en veel relevante literatuur te vinden is het zogeheten ‘snowballing’. Hierbij begin je met een relevant en recent artikel over jouw onderwerp. Vervolgens ga je kijken welke referenties de auteur gebruikt. Zoek deze referenties op en je zult zien dat ook daar weer de nodige referenties in staan. Bijvoorbeeld: als ieder artikel tien bruikbare referenties bevat dan hoef je maar drie lagen diep te gaan om (10x10x10) 1.000 relevante artikelen te vinden! Vaak zal je echter zien dat steeds naar een beperkt aantal dezelfde artikelen wordt verwezen. Zodra je deze ‘basisartikelen’ hebt, weet je dat je de belangrijkste literatuur met betrekking tot het onderwerp hebt gevonden.
 

Tip: “Via snowballing kun je snel en eenvoudig goede en relevante literatuur vinden.

Literatuuronderzoek afbeelding - Bibliotheek met lampjes

Selecteren en filteren

Voor een gedegen literatuuronderzoek moet je uiteraard allereerst de nodige literatuur verzamelen en lezen. Het is hierbij van groot belang om de juiste literatuur te vinden. Kenmerken van goede literatuur zijn de volgende:

  • De literatuur is relevant voor je specifieke scriptie. Je kunt een uitstekend artikel hebben gevonden van een zeer vooraanstaand auteur, maar als dit artikel niet relevant is voor je onderwerp dan heeft het geen toegevoegde waarde.
  • Literatuur hoort een hoge kwaliteit te hebben. Om dit te kunnen waarborgen, moet je zoeken naar artikelen in de toptijdschriften die bij jouw specifieke onderwerp horen.
  • Ook is het van belang hoe vooraanstaand de auteur van het artikel is. Een graadmeter voor de kwaliteit van een artikel is het aantal keer dat een artikel is geciteerd. Hiermee wordt het aantal keer bedoeld dat anderen naar het artikel refereren. Dit aantal kan je bijvoorbeeld vinden via de Web Of Science – Science Citation Index.
  • Het is ook altijd aan te bevelen om literatuur te zoeken die zo recent mogelijk is. Er zullen altijd diverse artikelen zijn die van belang blijven hoewel ze al van langer geleden zijn. Het is echter ook interessant om de nieuwste ontwikkelingen van je specifieke onderwerp mee te nemen in je scriptie.
 

Een belangrijk punt bij het selecteren van literatuur is tot slot het volgende. Vaak heb je voor jezelf al wel een idee welke kant je onderzoek op zal gaan. Het is dan heel verleidelijk om alleen de literatuur te selecteren die jouw richting bevestigt of ondersteunt. Het is echter wel de bedoeling dat je alle literatuur die relevant voor je onderwerp is bij je onderzoek betrekt. Dit geldt dus ook voor literatuur die je misschien minder goed uitkomt.

Tip: “Zorg dat de gebruikte literatuur relevant, recent, van hoge kwaliteit en van een vooraanstaand auteur is.“

 
 

 

 

Gestructureerd werken

Je vraagt je misschien af hoe je al deze artikelen moet doorworstelen. De meeste artikelen zijn in vaktaal geschreven en daardoor moeilijker te begrijpen dan een roddelblad. Het is daarom aan te bevelen om van ieder artikel een samenvatting te maken. Dit hoeft geen uitvoerige samenvatting te zijn waarin alle details zijn opgenomen, gewoon een opsomming van de hoofdpunten is voldoende. Door de inleiding, conclusie en een aantal regels van de tussenkopjes door te nemen kan je meestal al wel de essentie van een artikel begrijpen. Dat is waar het uiteindelijk om gaat. Het is vooral belangrijk dat je gestructureerd te werk gaat bij het uitvoeren van een literatuuronderzoek. Sla alle relevante artikelen op en geef ze een begrijpelijke naam. Hierdoor weet je in één oogopslag waar welk artikel
voor dient en wat de reden is dat je deze bewaard hebt. Daarbij is het handig om de artikelen niet op een hoop te gooien maar om ze in verschillende mappen op te slaan. Om het overzicht te behouden kan je in een los document een soort register bijhouden. Je schrijft iedere keer als je een artikel opslaat gelijk op waar je het hebt opgeslagen, wat de titel is, wie de auteur is en in 1 of 2 zinnen waar het artikel over gaat. Dit scheelt je later veel zoekwerk. Ook is het van belang je te realiseren dat niet geldt: hoe meer, hoe beter. Een goed literatuuronderzoek wordt gekenmerkt door relevantie en kwaliteit. Zodra deze kenmerken aanwezig zijn, kan je ervan uitgaan dat je een goed literatuuronderzoek hebt uitgevoerd.

Tip: “Zorg je dat je gevonden literatuur later ook weer kunt terugvinden. Je zult zien dat de stapel literatuur erg snel zal toenemen!”

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!