Methode van onderzoek & relevantie

Als je voor een kwantitatief onderzoek kiest, neem je in de onderzoeksopzet een afzonderlijke paragraaf ‘Methode van onderzoek’ op. In deze paragraaf zet je uiteen hoe je van plan bent om je data te verzamelen (database, enquêtes etc.) en hoe je deze data toetst. Dit onderdeel kan je beperken tot één of twee alinea’s. Let er wel goed op dat je in deze paragraaf diverse keuzes maakt die van groot belang zijn voor de verdere structuur en opzet van je scriptie. Neem dus voldoende tijd om te achterhalen wat de beste methode is om je onderzoek uit te voeren. Controleer op dit punt ook nog een keer of de data die je wilt gebruiken wel aansluiten bij de toets die je uiteindelijk wilt doen.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Relevantie

Bij ieder onderzoek is het belangrijk om te vermelden wat de relevantie ervan is. In dit onderdeel verantwoord je dus waarom je het onderzoek doet. Let hierbij op dat de relevantie van het onderzoek niet hetzelfde is als de aanleiding tot het onderzoek. Uiteraard hangt het één en ander wel met elkaar samen, maar bij de aanleiding tot het onderzoek geef je aan waarom jij dit onderzoek graag wilt doen. Bij het onderwerp relevantie geef je aan waarom anderen zouden moeten vinden dat dit onderzoek gedaan moet worden.

De relevantie valt uiteen in twee onderdelen: de wetenschappelijke en de maatschappelijke relevantie.

relevantie van onderzoek

Wetenschappelijke relevantie:

Bij de wetenschappelijke relevantie moet je aangeven waarom de bestaande kennis door jouw onderzoek wordt uitgebreid. Je scriptie moet immers wel iets aan de huidige stand van de wetenschap toevoegen. Deze relevantie bestaat vaak uit het feit dat je niet alleen onderzoekt of er ergens een probleem is, maar ook aangeeft hoe dit probleem opgelost kan worden. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld in vaktijdschriften opgemerkt wordt dat dit onderwerp nog nauwelijks onderzocht is. Hieruit kan ook de wetenschappelijke relevantie blijken. Tot slot is het mogelijk dat je onderzoek voortborduurt op onderzoek dat al door anderen is gedaan. In dat geval neem jij ‘het stokje over’ waardoor je kennis toevoegt. Je geeft hier dus expliciet aan wat de wetenschappelijke relevantie is. Dit mag je ook met zoveel woorden zeggen, bijvoorbeeld: “de wetenschappelijke relevantie van dit onderzoek bestaat uit het feit dat het onderzoek een lacune in de literatuur tracht op te vullen”.

Maatschappelijke relevantie:

Naast de wetenschappelijke relevantie moet je ook aangeven wat de maatschappelijke relevantie van je onderzoek is. Wie of wat schiet er iets mee op als jij je onderzoek doet? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onrechtvaardige situaties aan het licht brengt of een oplossing voor een maatschappelijk probleem probeert te vinden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld een model maakt waarmee bepaalde bedrijven efficiënter kunnen werken en waarmee zij hun winstmarge kunnen verhogen. Een goede stelregel is de vraag of je op basis van de maatschappelijke relevantie van je onderzoek een organisatie (goed doel/overheid/bedrijf) bereid zou kunnen vinden om je voor het onderzoek te betalen. Het gaat er dus niet alleen om dat je onderzoek de wetenschap verder brengt, maar ook dat bepaalde personen of organisaties iets aan de resultaten van het onderzoek hebben.
 

Tip:  “Houd dit onderdeel beknopt. Twee alinea’s van 5/6 zinnen is voldoende.“

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!