Hoe schrijf je een goed cv zonder werkervaring?

Net afgestudeerd? Dan kan eindelijk ‘het echte leven’ beginnen. Tijdens de zoektocht naar een leuke baan zal je er snel achter komen dat een goed cv vereist is om op gesprek te mogen komen. Starters ervaren het schrijven van een cv vaak als een struikelblok, want hoe begin je hier überhaupt aan als je nog nooit een baan hebt gehad? Omdat solliciteren zonder cv in de meeste gevallen geen optie is, geven we samen met CVster tips voor een perfect cv zonder werkervaring.

Hulp nodig bij je scriptie?

Vul je gegevens in voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
8,6
4.4/5

352

Beoordelingen

10.000+ studenten geslaagd

98% slaagt op tijd

Hbo & wo, online & offline

Scriptiebegeleiding sinds 2005

Inhoudsopgave

Benoem je studies

Dat je geen concrete werkervaring hebt opgedaan, betekent uiteraard niet dat je helemaal niets hebt geleerd. Het ligt wellicht wat voor de hand, maar benoem op je cv altijd je opleidingen. Ook je middelbare school. Heb je na je eindexamens nog een andere opleiding gevolgd, maar niet helemaal afgemaakt? Dit kun je ook benoemen op je cv. Bijvoorbeeld wanneer je aan de hand van een hbo-propedeuse bent doorgestroomd naar wetenschappelijk onderwijs.

Ook studieprojecten kun je benoemen als relevante ervaring op je cv. Bijvoorbeeld als je tijdens je studie meeliep bij een onderzoeksgroep.

Stages zijn essentieel

Waarschijnlijk heb je in het verleden wel eens stage gelopen. Het is belangrijk om dit ook te benoemen op je cv. Een stage is namelijk goed vergelijkbaar met een reguliere baan. Je hebt hier werkervaring opgedaan en geleerd in een professionele omgeving te handelen. Benoem op je cv daarom altijd duidelijk je verantwoordelijkheden en de vaardigheden die je er hebt opgedaan.

Laat jezelf zien

Wanneer je persoonlijkheid goed past binnen het team, kun je ook zonder werkervaring een streepje voor hebben op andere sollicitanten. Werkgevers hechten namelijk veel waarde aan een goed functionerend team. Laat daarom altijd iets van jezelf en je enthousiasme zien op je cv. Wat zijn je positieve eigenschappen en welke zou je verder willen ontwikkelen? Voorbeelden van karaktereigenschappen die je kunt benoemen op je cv zijn: gedreven, kritisch, nieuwsgierig, leergierig en creatief. Let wel op dat je deze eigenschappen wel kunt onderbouwen met voorbeelden uit de praktijk. De STAR-methode is een uitstekend hulpmiddel hierbij.

Vrijwilligerswerk en nevenactiviteiten

Vrijwilligerswerk en andere nevenactiviteiten kun je ook als werkervaring benoemen. Heb je ooit een eigen project gestart om geld in te zamelen voor een dierenasiel? Deed je vrijwilligerswerk bij de voedselbank? Verzorgde je trainingen bij het lokale voetbalteam? Vermeld dit dan vooral. Dit laat werkgevers namelijk zien dat je niet hebt stilgezeten en maatschappelijk actief bent.

Overige prestaties en hobby’s

Het wordt ook aanbevolen om je overige prestaties en hobby’s te benoemen op je cv. Vermelden dat je een marathon hebt gelopen vertelt de werkgever of recruiter namelijk dat je een flinke dosis doorzettingsvermogen hebt. Hou je van skydiven? Dit laat zien dat je bereid bent om risico’s te nemen en met spanning om kan gaan.

Ook zonder werkervaring kun je werkgevers er dus van overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Je hoeft dus niet te de waarheid te verdraaien op je cv. Het belangrijkste is dat je het cv afstemt op de vacature. Het is daarom dus niet altijd noodzakelijk om alle bovenstaande tips toe te passen.

Op zoek naar meer nuttige artikelen, tips voor de brief of een cv maken? Bekijk dan ook zeker eens de blog van CVster.

Sneller afstuderen? Het maximale uit je scriptie halen?

Maak gebruik van de scriptiehulp van de ScriptieMaster. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Heeft dit jou geholpen? Deel het met anderen:

Bekijk meer artikelen

hypothese formuleren
Implementatieplan
Analysevinder: Welke analyse bij welke data en variabelen?

Heb je vragen over dit artikel?

Laat een comment achter

Heb je vragen over dit artikel? Laat een comment achter en een van onze
begeleiders zal hem zo spoedig mogelijk beantwoorden

Wij bieden scriptiebegeleiding aan studenten van o.a.:

Inmiddels hebben onze scriptiebegeleiders van nagenoeg iedere vol- en deeltijd opleiding in Nederland studenten mogen ondersteunen bij hun afstudeertraject! Ben je nieuwsgierig geworden welke begeleider jou het beste kan ondersteunen bij jouw specifieke opleiding, studie en onderwerp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Hopelijk tot snel!